Мария Петрова: Очаквам силно и успешно европейско първенство в ДКС

Рекорд по участие на държави в европейско първенство по художествена гимнастика е регистриран за шампионата на Стария континент. Както е известно, той ще се проведе от 9-и до 13-и юни в Двореца на културата и спорта.

Ще участват състезателки от 40 държави, което е нов рекорд на европейски първенства. В индивидуалното при жените са 116 гимнастички, ансамблите при жените са 21, а при девойките – 24. Това каза трикратната европейска шампионка Мария Петрова при тегленето на жребия на проявата в ДКС в средата на миналия месец.

„Очаквам Варна да бъде домакин на едно много силно и успешно европейско първенство. Европейската федерация по гимнастика вече успя да проведе едно европейско първенство в Киев миналата година и това беше единственото международно мероприятие в такава ситуация, което беше през пандемията, в пандемични условия. Което беше много добре за нас, тъй като ние вече знаем как да се справяме, преценили сме и сме решили, че животът продължава, нашата работа трябва да продължи, спазвайки всички предпазни мерки и всичко възможно да предотвратим някакви евентуални проблеми, свързани със здравето. Ние спазваме много сериозни медицински протоколи за провеждане на състезанието и сме готови да проведем това първенство“, каза Петрова. Тя продължи:

„Варна и Дворецът на културата и спорта вече са провели две световни първенства през 1969 и 1987 година, сега аз съм много щастлива, че и първото европейско първенство ще е на това място, където всички много добре знаят как да посрещат гости и как да организират състезания. С членовете на моя комитет това, което видяхме на място, отдадеността на хората да работят с нас и техният професионализъм ни показват, че ще проведем едно добро европейско първенство. А то няма да е лесно, защото са две квалификации в едно – квалификация за Олимпиадата в Токио и за световното в края на тази година“.

Според Мария Петрова, първенството има шанс да проведе пред публика, но всичко зависи от пандемията и как ще се развие. „Въпросът е отворен, принципно ще бъде без публика. Всеки ден нещо се случва, искрено се надявам със затопляне на времето вирусът да е е по-слаб и бройката на заболелите да бъде сведена до нула, за да може всички фенове на художествената гимнастика да дойдат, да присъстват и да подкрепят своите любимки“, каза тя и изрази надежда, че на състезанието във Варна България може да има своя абсолютна шампионка.

Снимка: Анна Недкова – БФХГ