Марио Смърков пое поста Областен управител

Правителството назначи за областен управител на област Варна Марио Смърков. Дълги години е работил в системата на МВР, като от 2015 г. до 2017 г. е служител в ГД „БОП“. През последните години работи в частния сектор. Юридическото си образование е получил в Техническия университет във Варна.

„Два са основните приоритети на новоназначения областен управител на област Варна – Марио Смърков -справянето с пандемията и организацията на предстоящите избори . На редовен брифинг в областна администрация свързан с предоставянето на актуални данни за COVID-19, Областният управител посочи, че след среща с представителите на РИК са обсъдени проблемите, които възникват с обучението на представителите на секционните избирателни комисии. „Един от основните приоритети е провеждане на честни и обективни избори, на които да се види действителната воля на българския гласоподавател, а в резултат на това да поставим началото на завръщане на доверието на българското общество към държавата и нейните институции“ – това се казва в изявление на страницата в интернет на Областната администрация.

Седмица преди Смърков да заеме поста, предшественикът му Стоян Пасев го предаде на заместника си Петър Манчев. Пасев бе освободен с правителствено решение, с което Петър Манчев зае длъжността.

„Предавам поста с чувство на удовлетвореност. Доста динамичен мандат. Още в началото имаше наводнения, минахме през антракс, свлачища нееднократно, чума по свинете и Covid-19. Желая на новия областен управител по-малко перипетии. Предстои организирането на изборите. Само машинно гласуване никога не се е случвало досега. Готов съм да помагам по всяко време”, каза Стоян Пасев.