Марешки поиска опровержение от БНТ

 

Веселин Марешки изпрати писмо до генералния директор на БНТ Вяра Анкова и до Мария Стоянова, председател на СЕМ, в което опровергава опитите за некоректни внушения от страна на предаването „Открито“ на БНТ и настоя за изчитане на опровержение в ефир, съгласно Етичния кодекс на българските медии.
„В последното си предаване от 27.04.2017 г. Валя Ахчиева тенденциозно направи опит за дискредитиране на аптеки „Марешки”. От репортажа стана ясно най-вече, че водещата не е добре запозната с темата на репортажа, но пък упорито се опита да внуши, че в работата на фирмата има нещо нередно. Това категорично не отговаря на истината“, заявява в писмото Веселин Марешки. Според него обявената като основна тема – реекспорт на скъпоструващи лекарствени продукти, по никакъв начин не е свързана с излъченото, нито доказано от авторката. Пет дни след излъчването на материала компетентните органи – НЗОК чрез РЗОК, извършиха проверка, която доказа, че няма нищо нередно в работата на аптека „Марешки“ в Силистра.
„Този репортаж не само постави под въпрос „професионализма” на г-жа Ахчиева, но беше опит за уронване доброто име на аптеки „Марешки”, на редица лекари и специалисти. Изнесените в „разследването” й данни са нелепи за всеки специалист, но за зрители без медицински и фармацевтични познания може би са прозвучали достоверно. Подобни внушения обслужват интереса на истинските извършители на реекспорт и могат да доведат до там, че за българските граждани препаратът хюмира да не бъде наличен на пазара“, казва още Веселин Марешки. Той подчертава, че това не е първи опит на журналистката да очерни името му. “Какво я мотивира да го прави и защо тези материали излизат в ефир, оставям на Вас да проверите“, се казва още в писмото.
„Изложените твърдения, че скъпият препарат хюмира се купува от „мъртви души“ и „мними пациенти“, бяха голословни и очевидно си противоречаха със записаните интервюта с пациент и лекуващите го лекари в предаването. Процесът по назначаване на лечение с този препарат е сложен и отнема два-три месеца. В него участват множество независими лекари, лечебни заведения, чрез НЗОК и РЗОК. Абсурдно е да се твърди, че е възможно да има организирана схема за неправомерно предписване на лекарството“, категоричен е Марешки. Той изразява съжалението си, че журналистката не е проверила детайлно фактите по темата, преди да запознае зрителите с тях.
През изминалата седмица лидерът на ПП„Воля“ влезе в новините с две основни свои изказвания. Едното беше обещанието сам да се откаже от имунитета си на депутат, за да бъде разследван по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. „Не съм участвал в изборите, за да имам имунитет. Няма да позволя да ме сготвят на тъмно“, коментира Марешки. „Един шамар няма как да е побой и аз съм единственият човек в България, който е арестуван за шамар“, каза още лидерът на „Воля“ по повод случая, който породи дебата за имунитета му.