Маратонът на Варна ще е заедно с Деня на предизвикателството

Маратонът на Варна и Световният ден на предизвикателството ще се проведат в един и същи ден – 15 май, съобщават организаторите.
Успоредно със старта на маратона започва и програмата на Световния ден на предизвикателството, която включва много спортни занимания и демонстрации.
Маратонът в морската столица на 15 май е първи от веригата под егидата на министъра на спорта Красен Кралев. Следващите са 25 юни в Стара Загора и на 9 октомври в град София. Състезател, финиширал на първо място и в трите класически маратона (42.195 км) във Варна, София и Стара Загора ще получи допълнителна еднократна награда от 20 000 лв.
Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, 16,8 км и 8,4 км, което е предпоставка да се включат всички любители на бяганията в България. Всеки участник ще получи и рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42.195 км, 16.8 км и 8.4 км ще получат и медал за участие, като спомен от събитието. Победителите в трите дисциплини ще си разделят награден фонд в размер на 49 000 лв.
Състезанието е включено в програмата на Българска федерация по лека атлетика. Поканени са всички лекоатлетически клубове от страната. Успоредно с маратона, Варна ще отбележи и Световния ден на Предизвикателството. Неговото издание е 24-о поред, а организатор е Българска асоциация спорт за всички (БАСВ), благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта.
Варна е центърът на събитието в България. В международен мащаб гр. Варна се съревновава с гр. Хмелницки, Украйна. Проявата дава възможност на всички желаещи да участват, независимо под каква форма, с поне 15 минути активни спортни занимания в различни спортни надпревари. Световният ден на предизвикателството е отворена национална проява през целия месец май. Целта на инициативата е да популяризира системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.
Приоритет на асоциацията е развитието на спорта за всички на национално ниво. За момента заявилите участие градове тази година са София, Варна, Пловдив, Плевен, Разград, Благоевград, Велинград, Перник, Дупница, Сандански, Кюстендил и Враца.