Манолова припомни, че Борисов е обещал 35 млн. за Аспарухов мост

Борисов обеща през 2015-а 35 млн. лв. за ремонт да Аспарухов мост във Варна. До момента за целта са отпуснати само 5 милиона, това припомни във Варна лидерът на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова при идването си в града през ноември. „Щом има 1,7 млрд. лв. за асфалт, трябва да намери и 30 млн. лв. за ремонт на Аспаруховия мост“, заяви тя.

Мая Манолова каза също, че жителите на „Аспарухово“ са събрали до ноември 1100 подписа под искане да бъде направено обследване на моста от независима европейска лаборатория.

„Мантинелите не отговарят на нормите за категория първа степен на опасност, не отговарят на типа мантинела по степен на защита. Няма извършено обследване за сеизмична устойчивост, въпреки назначеното от областния управител такова обследване. Има пукнатини в носещата конструкция, които са критични и трябва да се изследват и да се предприемат инженерни мерки“, това коментира инж. Дойчин Ников от Клъстер Черноморска икономическа зона, които следят състоянието на Аспаруховия мост. Манолова посочи, че при срещите с граждани се поставят проблеми, свързани с доходите, пенсиите, качеството на въздуха и достъпа до питейна вода.

Властта незабавно да осигури средства за безплатни PCR тестове и да се командироват държавни служители в РЗИ, за да се проследят, уведомят и карантинират всички контактни лица. Според експерти заразени са в пъти повече от официалните данни, призова Манолова.

Тя посочи, че фирмите, които внасят PCR тестовете, са спечелили около 50 млн. лв. от кризата с COVID-19.

Себестойността на един тест е между 17 и 25 лв., в лабораторията струва от 100 до 130 лв., а Здравната каса поема 60 лв. Цената на живота се приравни с цената на PCR теста, защото без него не приемат в болница и дори за преглед. Апелираме държавата да отпусне средства и за социален патронаж за самотните и възрастните хора, както и за тези под карантина, които не могат да излязат, допълни Манолова.