Малката Изабела, засмукана от джакузи, се възстановява

В продължение на седмица борбата за живота на 4-годишната Изабела Делчева, която  пострада жестоко в джакузито на хотел „Адмирал“ в Златни пясъци, беше в центъра на общественото внимание. Добрата новина е, че детето вече излезе от реанимацията и е в детска хирургия на МБАЛ ” Св. Анна” във Варна, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. Момиченцето вече се раздвижва и храни. Състоянието на Изабела е стабилно, уточниха още от болницата. Тъй е като е малка, има добри шансове да се възстанови напълно след тежката травма, която преживя. Детските хирурзи ще преценят кога и какви интервенции са необходими на малката пациентка.
Кошмарният инцидент, при който вътрешностите на детето бяха засмукани от тръба без предпазна решетка, е станал по-миналата събота. Ужасните подробности за случилото се бяха разказани от майката на Изабела, пред очите на която се разигра драмата. „Тя седна на другия край, за да е „точно като мама”. Започна да пищи, аз се опитах да я издърпам, но не можех да я извадя”, каза майката пред bTV.  Отрицателното налягане изсмукало вътрешностите на детето.
То е прието в състояние на шок в МБАЛ „Св. Анна“  към 15,20 часа на 25 февруари. Влязло и в операционната около 16 часа с изключително тежка травма. По време на операцията са отстранени част от тънките му черва. Лекарите в Окръжна болница за пръв път се сблъскват с такъв тип травма, коментира шефът на детската хирургия д-р Румен Христов.

По време на инцидента малката Изабела е погълнала и много вода, което допълнително е усложнило състоянието й. Два дни след животоспасяваща операция тя все още беше на командно дишане и в медикаментозна кома. За живота й обаче все още имаше опасност.
Междувременно по случая започна разследване. Проведено беше съвещание между административните ръководители на Окръжната и Районната прокуратура във Варна, на което е било преценено, че делото е с изключителна фактическа и правна сложност.
Предметът на досъдебното производство включва провеждането на множество процесуално-следствени действия, което е наложило окръжният прокурор на Варна да упражни правомощията си по член 194, ал. 1, т. 4 от НПК с възлагане на разследването на следовател.
Досъдебното производство по инцидента се води срещу виновно лице за това, че на 25 февруари 2017 г. в хотел „Адмирал“ на Златни пясъци поради незнание или поради немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, е причинена средна телесна повреда на 4-годишната И.Д. – престъпление по член 134, ал. 1 от Наказателния кодекс, гласеше официалното съобщение.
Спасителят в басейна на хотел “Адмирал” е работел без разрешително от БЧК, заяви шефът на организацията във Варна Илко Раев пред „24 часа“. Направихме проверка и установихме, че не сме издавали нито един сертификат за тази година на спасител за “Адмирал”, заяви той.
Експерти по водно спасяване са били изпратени от Раев на проверка в хотела, но не ги пуснали в него. Очаква се до края на седмицата комисията на БЧК все пак да направи оглед и да се запознае отблизо с обстоятелствата, при които се е случил инцидентът. Тръбата, която е всмуквала вода, за да отиде тя за пречистване, е била без предпазна решетка, каза пред Нова тв майката на момиченцето. “Нямаше никакви табели с предупреждения, че има някаква опасност”, заяви тя.
Водни спасители коментираха пред БНР, че най-вероятно причината за произшествието е небрежност – решетката на водната помпа е била махната, за да се почисти джакузито, и след това не е била поставена, което може да коства човешки живот. Дали това е така, трябва да изясни разследването.
С началото на новия месец дойдоха и първите добри новини по случая. След дни на напрегнато чакане лекарите заявиха, че Изабела може да заживее пълноценно въпреки тежките разкъсвания на вътрешни органи.
След като бе изведено от изкуствената кома, момиченцето вече е контактно и предстои да бъде направен опит да бъде захранено първо с вода, съобщи „Труд“, позовавайки се на  пресцентъра на МБАЛ „Св. Анна“. Медиците първоначално я поддържаха леко упоена, за да й спестят физическата болка и психическите травми от преживения ужас. Тъй като е малка, Изабела има добри шансове да се възстанови напълно, но лечението й ще отнеме доста време, категоричен беше началникът на детската хирургия д-р Румен Христов.