Макрон във Варна – политическото събитие на годината

 

Посещението на президента на Франция Еманюел Макрон и срещите му с българския държавен глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов в Евксиноград са най-важното политическо събитие във Варна за годината. Градът ни имаше честта да бъде домакин на историческа визита, първата на френски държавен глава в България от 10 години. Обсъжданите въпроси бяха свързани както с двустранните отношения между България и Франция, така и с бъдещето на Европейския съюз.
Политическите анализатори ще продължат да коментира резултатите от разговорите в Евксиноград още дълго време. Посещението на Еманюел Макрон и съпругата му на брега на Черно море естествено се превърна в централна тема на френските медии, но не само. Едно от основните изказвания на Макрон, които влязоха във фокуса на изданията в страната му, беше острата политическа атака срещу Полша. Държавният глава разкритикува властите във Варшава заради несъгласието им да участват в трудовата реформа, предприета от него, и определи този ход на полските власти като поредна грешка. Полският премиер Беата Шидло обвини френския президент в липса на политически опит и нарече „арогантни“ неговите изявления за международната изолация на Полша, направени по време на визитата му в България, съобщи БТА. Така казаното в Евксиноград предизвика реакции на практика в целия ЕС.
От българска страна като най-важен резултат от срещата беше изтъкната подкрепата на Франция за присъединяването ни към Шенген. „Трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада, между тези от еврозоната и тези, които не са от нея, а България като пълноправен член на ЕС да се бори срещу социалния дъмпинг и за по-силна интеграция в икономиката и финансите“, заяви Макрон, цитиран от правителствената пресслужба. Той изтъкна, че страната ни е изпълнила всички критерии за Шенген и по думите му вече трябваше да е неин член. „Тази зона ще бъде обект на реформа, като България ще участва във вземането на решения по нея, така че когато бъде приета в шенгенското пространство, тя да бъде член на един нов Шенген“, добави френският президент. Той изрази желание до края на годината България да започне да участва във всички инициативи, които се предвиждат в рамките на ЕС и на еврозоната, така че да има повече интеграция.

 
Преодоляването на различията между държавите-членки на ЕС е единственото средство за изграждането на силна и обединена Европа, беше позицията на Румен Радев и Еманюел Макрон. „България е готова да предприеме нови стъпки за задълбочаване на своята европейска интеграция“, заяви на срещата Румен Радев и изрази очакването на страната ни за приемане в Шенгенското пространство, готовност за влизане в „преддверието“ на еврозоната и присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Румен Радев призова за спазване на установените критерии за членство в различни обединения и недопускане на тяхната промяна, което може да доведе до разколебаване в европейската идея.

Шеговити коментари на Бойко Борисов предизвикаха спорове

 

Социалните мрежи и медиите в България откроиха няколко шеговити реплики на министър-председателя Бойко Борисов като отделен акцент от срещите му с френския президент. Коментарите започнаха още от първите кадри, показали посрещането на Еманюел Макрон на летище Варна.
„Всички парле ву франсе“, с тези думи премиерът ни посрещна френския държавен глава. Изразът беше опит да обясни, че официалните лица, които посрещат Макрон и съпругата му, владеят добре френски. „Това беше лек гаф“, заяви специалистът по протокол Кристина Крънчева в ефира на Нова тв.
Министър-председателят Бойко Борисов обаче не се притесни и на следващия ден даде нови поводи за коментари с репликите си по време на разходката си с президента на Франция в парка на Евксиноград. Докато вървяха, Борисов се оплака от липсата на осветление късно предната вечер. „Изгасили снощи лампата да било по-сигурно“, обясни премиерът на френския президент. Борисов разказва на Макрон, че хората, които искат да ползват „Евксиноград” за „сватби и други такива тържества“, си плащат, а паркът може да се ползва свободно от граждани. В отговор на думи на държавния глава, Борисов обясни, че Черно море има много делфини и „благодарение на европейските програми абсолютно всичко е пречистено”.

Обща позиция: Само единен ЕС може да отговори на очакванията на гражданите

Само единен Европейски съюз може да отговори на очакванията на гражданите и на съвременните предизвикателства. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и на президента на Френската република Еманюел Макрон след срещата им в двореца Евксиноград във Варна.
На нея бяха подчертани усилията на България и Франция за справяне с миграционните потоци към Европа, като президентът Макрон акцентира на необходимостта от реформа на европейската политика за предоставяне на убежище. „Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българските граници“, посочи президентът Радев и призова за подкрепа на внесения от България в Съвета на ЕС и в Европейската комисия Общ оперативен план за действие при рязко увеличаване на миграционния натиск.
В рамките на Българското председателство на ЕС предстои да бъдат определени и критериите за участие на държавите-членки в бъдещите проекти в рамките на Европейския фонд за отбрана. „Те ще бъдат решаващи за това малки и средни предприятия и научно-изследователските институти от по-малки държави като България също да бъдат част от общите проекти“, подчерта българският президент. Държавният глава отбеляза отличното сътрудничество между Въоръжените сили на България и Франция и благодари за френската подкрепа в процеса на трансформация и модернизиране на Българската армия. От своя страна президентът Макрон потвърди готовността на Франция да продължи да подпомага изграждането на отбранителни способности от България, като фактор на стабилност в регион, в близост до който протичат редица кризи.
От своя страна, премиерът Борисов посочи, че в сферата на отбраната и по-конкретно в корабостроенето и относно сухопътните машини има реален шанс да бъде свършена много работа. Министър-председателят благодари за подкрепата за европейския газов хъб “Балкан” и интерконекторите. Акцентира също върху Западните Балкани, като отбеляза, че на тези страни трябва да бъде дадена по-конкретна европейска перспектива. Борисов изрази благодарност към президента на Франция и за подкрепата за подписания договор между България и Република Македония.

Социалният дъмпинг остава тема с продължение

Запазването на Кохезионната политика като реален фактор за икономически растеж и сближаване на България с по-развитите държави-членки на ЕС, е от ключово значение за страната ни, посочи по време на срещата Румен Радев. Държавният глава призова темата за реформата на европейската директива, която регулира временното командироване на работници в ЕС и т.нар. „социален дъмпинг“ да стане част от големия дебат за изграждането на социална Европа. „България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата“, подчерта българският президент и призова за засилено сътрудничество и контрол от страна на социалните служби за запазване на правата на работниците, подобряване на условията на труд и повишаване стандарта на живот. По думите на Румен Радев икономическото и социалното сближаване между европейските държави е начинът за постигането на дългосрочно стабилно решение. Българският президент подчерта също така, че т.нар. социален дъмпинг не се изчерпва с въпроса за командироване на работници в други държави-членки, но следва да бъдат обсъдени и темите, свързани с корпоративния и данъчен дъмпинг, както и с неколкократно по-ниското заплащане на работници от новите страни-членки, в едни и същи европейски компании, банкови институции и търговски вериги, при същото качество и количество на техния труд.
По темата за директивата за командироване на работници премиерът Бойко Борисов заяви, че тя трябва да бъде разделена от въпросите за транспортните работници, където има много детайли за изчистване. Според българския министър-председател трябва да бъдат изслушани всички страни и този проблем да бъде поправен. „Убеден съм, че с разум, толерантност, разбиране и отстояване на интересите на всяка една от държавите ще постигнем по-добър, по-силен, по-присъединен ЕС“, добави Борисов.

Варненци усетиха реално кампанията около официалната визита

За Варна посещението на френския президент и съпругата му беше високо признание за мястото на града ни в живота на държавата и ЕС и потвърждение на статута на морска столица. Повечето граждани се вълнуваха съвсем искрено от събитието и приеха спокойно наложените ограничения в движението по улиците по време на визитата, както и предприетите мерки за сигурност. Маршрутът на Макрон беше украсен с български, френски и европейски флагове, а зелените площи по пътя преминаха през бързо обновяване и освежаване. Положителните коментари за тези действия обаче бяха съпроводени и с известни забележки.
„От няколко дни тече усилена подготовка, маркировката по бул. „Княз Борис I” бе освежена, подстригаха се избуелите треви и храсти по този 8-километров маршрут. Но всичко това приключва след отбивката за кк Св Св Константин и Елена. Няма промяна и по останалите улици в града. Всичко това ме води към един въпрос: За какво е необходима тази показност? Излиза, че за един чужденец държавата е съгласна да си направи маркировката и да си напудри фасадата, а за собствените си граждани, които ѝ плащат данъците всеки ден, не го прави?! Какво прикриват зад всичко това, е въпрос, на който трябва да се замислим сериозно…“, коментира в писмо до редакцията ни наш читател.
Известно разочарование във варненци предизвика и факта, че френската президентска двойка донякъде пренебрегна забележителностите на Варна. Първите дами Десислава Радева и Бриджит Макрон предпочетоха да се разходят в двореца и ботаническата градина в Балчик.
Варненският акцент във визитата на френския държавен глава стана посещението в ВВМУ „Никола Вапцаров“, където пред него бяха демонстрирани възможностите на центъра за обучение на навигатори и намиращите се там учебни симулатори.
Видео в социалните мрежи обаче показа, че Бриджит Макрон все пак е имала възможността да се разходи по варненското ларго. За отбелязване е, че първата дама на Франция дори се снима с някои от минувачите в центъра на Варна.