Макетът на Черно море заприлича на бунище

Веселин Златков

Макетът на Черно море пред Аквариума в Морската градина на Варна в миналото беше истинска атракция за децата. По времето, когато телевизорите бяха черно-бели, телефоните – с шайба, а за работа с компютър се изискваше специално образование, това беше един от малкото начини децата да получат 3D представа за географията на морето и сушата.
В момента макетът е изгубил много от очарованието си, макар и все още да привлича погледите.
За разлика отпреди, когато малчуганите можеха да крачат през границите и да се катерят по стръмната част на съоръжението, представяйки си, че покоряват връх Елбрус, сега достъпът до модела е ограничен. По-лошото е, че бетонното му корито се пълни с боклуци, които очевидно засега никой няма намерение да почисти.

6 - Maket2
Преди години макетът на Черно море беше възстановен, като след това периодично се освежава и боядисва. Той пак може да бъде полезен за децата, които до миналото лято се разхождаха и играеха с родителите си около Аквариума. Дали и това лято ще е така, не е много ясно, защото заведенията, които даваха възможност на майките и татковците да поседнат на кафе или бира, докато малките тичат наоколо, вече са премахнати.

6 - Maket3
Дали на тяхно място ще се появят нови, е въпрос на решение на местната власт. Като цяло освобождаването на Морската градина от търговска дейност е нещо хубаво. Заедно със столовете и масичките обаче изчезнаха и повечето люлки и катерушки. В момента има възможност на мястото да се оформи детски кът, който отново да оживи мястото. Покрай това може да бъде обновен и осъвременен и макетът на Черно море. От това със сигурност има нужда, тъй като според него град Добрич все още носи старото си име – Толбухин.