Майка събира галерия с недостъпни тротоари в центъра

 

Напоследък Община Варна се радва на внимание и щедрост от правителството. В морската столица на България, Европейската младежка столица и каква ли не друга столица се влагат в десетки милиони за инфраструктура.
Последният пример е от миналата седмица – Министерски съвет одобри да се отпуснат 85 млн. за нови пътни артерии, които ще решат проблемите на автомобилния трафик, който особено през лятото наистина е непоносим.

 
Кой обаче ще реши проблемите на пешеходците и на една особено важна част от тях – майките с количките? Отговорът е ясен – това е общината. Защото ако няма пари за големи булеварди и разчита за това на държавата, то за собствените си тротоари все пак би трябвало да има средства, нали така?
С такива въпроси се обърна към „Народно дело Седмицата“ поредната майка, ядосана от състоянието на тротоарите в центъра на Варна. От известно време тя не просто се гневи на пречките по пътя си, но и снима и прави колекция на най-непроходимите участъци.
„Майките с колички все ще намерят начин да минат, но за хората в инвалидни колички – няма начин“, добавя варненката. Нейните снимки са от места, които принципно би трябвало да са достъпни – съда, подходи към обществени пространства с финансови и обществени институции. Оказва се обаче, че в зоната около новия център на Варна (изграден с европейски пари) преминаването е крайно сложно начинание.
„Когато трябва да отидеш някъде, си правиш предварително съобразен с тротоарите маршрут. Обикновено той включва само главната пешеходна улица, защото, където и да кривнеш в малките, те очакват непроходими тротоари“, обясни майката, заснела проблемните места по тротоарите.
Тя добавя също, че ако тази година Варна е Европейска младежка столица, логично е да се помисли и за майките с количките. Все пак в по-голямата си част те са млади жени, нали?