Маестро Борислав Иванов откри VII оперен фестивал в Истанбул

Маестро Борислав Иванов се завърна от Турция, където на 2 юли откри с гала концерт с български и турски солисти седмото издание на Оперния фестивал Истанбул 2016. Доайенът на българските диригенти, сега артистичен директор на Държавна опера Варна, е почетен главен диригент на Националната опера в Турция и в това си качество за него са запазени най-престижните събития в творческата дейност на Истанбулската опера. Той застана на диригентския пулт за началото на миналогодишния Международен фестивал в Аспендос, чието тазгодишно издание ще закрие на 15 септември с гала концерт и спектакъл на „Аида” в изпълнение на Държавна опера Варна.
Местрото говори с уважение за професионализма на Истанбулската филхармония, в чийто състав работят висококвалифицирани турски музиканти, повечето от които получили образованието си в Европа. Последният терористичен атентат на 28 юни в Истанбул не повлиял по никакъв начин на репетициите и гала концерта за откриването на 2 юли на оперния фестивал. Концертът се състоял в конгресния и изложбен център „Лютфи Кърдар” с 2000 зрителски места.
Програмата включвала увертюрите към оперите „Силата на съдбата” от Верди и „Кармен” от Бизе, както и „Полонеза” от операта „Евгений Онегин” на Чайковски. Силни аплодисменти заслужили нашият именит тенор Калуди Калудов и сопраното Анна Дитри Калудов – той с изпълнението на Ария на Дон Хозе от „Кармен” и Ария на Ленски от „Евгений Онегин” и Ария на Канио от „Палячи”, тя – с Ария на Бътерфлай от „Мадам Бътерфлай”, двамата – с дует на Виолета и Алфредо от „Травиата”. Маестро Борислав Иванов бил впечатлен и от турския баритон Кеворк Тавитян, който представил Ария на Ескамилио от „Кармен”, Ария на Ренато от „Бал с маски” и Пролог от „Палячи”.
В Истанбулския оперен фестивал предстоят спектакли на оперните театри в Анкара, Измир и Истанбул, балетни конкурси младша и старша възраст, както и задължителното за всяко фестивално издание представление на операта „Отвличане от сарая” от Моцарт, което се изнася на открито в султанския дворец от времето на Османската империя Топкапъ сарай.