Любими сезонни храни през април

снимка Unsplash

Ако искате да сготвите нещо вкусно за вечеря, планирате събитие с кетъринг във Варна или искате да се погрижите за вашето здраве и това на близките ви, то е добре да знаете кои зеленчуци е добре да консумирате през предстоящия месец април. По този начин ще осигурите необходимите вещества на организма си и ще засилите своята имунна система.

Защо е важно да ядем сезонни плодове и зеленчуци

Преди да обясним значението на сезонните плодове и зеленчуци е важно да отбележим ползата от консумацията на тези продукти като цяло. Ежедневният прием на плодове и зеленчуци влияе благоприятно върху организма, зареждайки го с необходими незаменими вещества. Те от своя страна укрепват здравето, подпомагат на храносмилателната система и предпазват от развитието на някои болести.

Сезонните плодове и зеленчуци имат оптимален състав и качество, оказващи положителен ефект върху здравето. Някои хора смятат, че ако диетата им се състои основно от плодове и зеленчуци, то това е достатъчно. Със сигурност ползи за организма има, но те биха били оптимални, ако продуктите са съобразени и със сезона и не се консумират в прекалено продължителен период от време.

Сезонните растения осигуряват голямо количество фитонутриенти. Именно плодовете и зеленчуците, в които откриваме тези растителни съставки, допринасят за подобряването на имунната система, укрепването на здравето и намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, деменция, инсулт и рак.

Много хора са свикнали да замразяват плодове и зеленчуци за зимата. Този навик е положителен за всички у дома, тъй като консумирате замразени сезонни продукти, а не пресни такива, които са внесени от чужбина и не съдържат оптимално количество полезни вещества.

Продуктите

Зелени листни зеленчуци

Пролетта е онзи сезон, в който можем да открием любимите зелени листни зеленчуци навсякъде. Тук включваме продукти като спанак, коприва, лапад, зелени салати, рукола.

Зелените зеленчуци допринасят за подобряването на храносмилането и общото благосъстояние на организма. Те съдържат желязо, което попадайки в организма, елиминира чувството на слабост и замаяност. Не на последно място следва да се отбележи и ефектът, който консумацията на зелени зеленчуци, оказва върху подобряването на косата, кожата и ноктите. Минералите в тези продукти премахват токсините като същевременно помагат за подпухнала кожа.

Тук е мястото да отбележим, че листните зеленчуци често натрупват нитрати и при неправилно съхранение се превръщат в нитрити. За да избегнете това, консумирайте салатките и спанака възможно най-скоро след закупуването му и киснете продуктите във вода преди да ги нарежете.

Репички

Репичките се консумират основно през пролетно-летния сезон. Те съдържат важни за здравето вещества като калий, фосфор, фолиева киселина и цинк! Известно е, че консумацията на репички влияе благоприятно на стомаха и на пречистването на кръвта.

Пресен лук

Зеленият пресен лук също влияе благоприятно на здравето, въпреки че той често е пренебрегван заради пресния чесън, който расте по същото време! Благодарение на своето съдържание на антиоксиданти и калий, както и на противовъзпалителните си свойства, лукът може да се използва в борбата срещу редица болести.

Гъби

Гъбите са известни с това, че имат ниско съдържание на калории и висока хранителна стойност. В състава им се включват укрепващи организма витамини, минерали и антиоксиданти, които от години са важна част от всяка диета. Те съдържат витамин D, който подпомага имунната система и костите.

Рецепти

Разбира се, няма как да не добавим и няколко рецепти, с които да се вдъхновите в кухнята! Сезонните храни през април позволяват приготвянето на разнообразни кулинарни изкушения, които са любими и на малки, и на големи.

Ето и нашите три вкусни предложения, които да поднесете на вашите близки, използвайки сезонни плодове:


– традиционна великденска салата със зелена салата, пресен лук, краставици и варени яйца
– спаначена супа
– ризото със сезонни гъби и вино

На финал

В края на тази статия ви насърчаваме да се погрижите за своето здраве! Предизвикваме ви да започнете да се храните по-здравословно и осъзнато като започнете с консумацията на сезонни плодове и зеленчуци.

През април потърсете рецепти, съдържащи изброените продукти, а в случай че ви предстои отбелязването на специален повод – заложете на такива компании, предлагащи кетъринг във Варна, които използват свежи продукти, подбрани специално за сезона!

  • публикация