Лудогорец прие първия в историята семинар по плажен футбол у нас

В Разград се проведе първият в родната история на бийч сокъра семинар, в който се обсъдиха последните новости в най-атрактивната разновидност на футбола. Участие в мероприятието, организирано от председателя на комисията към БФС г-н Николай Чернев, взеха представители на повече от двадесет клуба в страната. Домакин пък бе футболният шампион Лудогорец, на чиято база се проведе събитието.
Семинарът започна с лекция на изпълнителния директор на разградчани г-н Ангел Петричев, който запозна присъстващите с управлението и маркетинга в клуба. Той подчерта някои основни правила и практики, които трябва да следва всеки един отбор по пътя на своето развитие, ако иска да функционира дълго и успешно на футболната карта.


Специален гост на събитието бе г-н Румен Вълков, председател на Аматьорската футболна лига, който увери аудиторията, че БФС ще стои твърдо зад развитието на бийч сокъра у нас, както и че ще бъде осигурено нужното финансиране за предстоящия сезон пред националния отбор, който, според него, се е представил отлично през изминалото лято.
Старши треньорът на родните „лъвове“ Симеон Христов запозна гостите с най-актуалните новини от изминалия уоркшоп в спорта. Програмата за следващите шест години на ФИФА определят бийч сокъра като приоритет на световната централа, а всички усилия ще бъдат насочени за вкарването му в олимпийското семейство. Статутът на играчите и други интересни теми от Дубай бяха част от неговата презентация.
Дейно участие в дискусиите по актуални въпроси взеха членовете на комисията по плажен футбол г-н Велин Крачанов, г-н Стоян Алексиев и г-н Калоян Георгиев, както и колегата им от футзала и мини футбола г-н Пламен Божидаров.
Семинарът завърши с експозе на Николай Чернев, в което той начерта основните приоритети в работата на администриращия орган за следващия сезон.
Планират се провеждане на градски първенства и турнири в първата част на активния състезателен период, като центровете на това ще бъдат четири – Бургас, Варна, Русе и София. В държавния шампионат ще вземат участие най-добрите тимове от тези надпревари, а турнирите че бъдат четири, като предстои да се уточнят местата на тяхното провеждане. В началото на януари ще бъде изготвена новата наредба за първенствата от БФС, когато и ще бъдат обявени всички срокове за заявки и документи по участие на клубовете.
В комисията имат желание да организират и международни турнири, а пред националния отбор предстои участие в ЕВРО лигата. Ако ФИФА насрочи Световния шампионат за пролетта на 2019 г. ще трябва да има и квалификации през следващата година.
България научи съперниците си за Евро 2019 във Варна

Жребият за определянето на групите на първия квалификационен кръг за класиране на Европейското първенство по футбол за девойки до 17 години през 2019-а беше изтеглен в централата на УЕФА в Нион. Както е известно, България ще бъде домакин на турнира, а основните градове партньори на БФС са Варна и Бургас. Българският национален отбор за девойки до 17 години печели правото на участие, тъй като е представител на страната-домакин на турнира.
Жребият беше изтеглен от норвежката Рике Нигард, която беше капитан на своята страна по време на финалите миналия сезон. Нигард получи награда за феърплей от председателя на Комисията по женски футбол на УЕФА Ане Рей.
В същото време станаха ясни съперниците на националния отбор за девойки до 19 години в първия квалификационен кръг за класиране на Европейското първенство през 2019 година в Шотландия. България ще изправи срещу отборите на Португалия, Италия и Румъния.
Първите два отбора от всяка група и двата най-добре класирани трети се класират за участие в Елитния квалификационен кръг. Към тези отбори директно се присъединяват Испания и Франция. Седем отбора от Елитния квалификационен кръг и България ще участват на Евро 2019.

Всички групи на първия квалификационен кръг за класиране на Евро 2019 в България:
Група 1: Чехия, Дания, Украйна, Фарьорски острови
Група 2: Норвегия, Русия, Хърватска, Израел
Група 3: Италия, Финландия, Румъния, Черна гора
Група 4: Шотландия, Полша, Словакия, Литва
Група 5: Англия,а Исландия, Азербайджан, Молдова
Група 6: Белгия, Португалия, Турция, Андора
Група 7: Ирландия, Сърбия, Уелс, Албания
Група 8: Aвстрия, Беларус, Словения, Естония
Група 9: Швейцария, Гърция, Северна Ирландия, Казахстан
Група 10: Франция, Унгария, Босна и Херцеговина, Македония
Група 11: Холандия, Швеция, Латвия, Грузия