Лошо време и рискована маневра довели до смъртта на майор Анастасов

 

Докладът за инцидента с хеликоптера „Пантер“, при който загина военният летец майор Георги Анастасов, сочи, че причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия. Това каза в Шабла министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ВИП деня на учението „Шабла 2017“.
Набелязани са мерки, с които подобни инциденти да се преодоляват в бъдещето, допълни министърът, цитиран от БТА. По думите му препоръките са от тук нататък да се наблегне на подобни ситуации като приводняване, спасителни действия и реагиране при подобни ситуации от самия летателен състав.
Министърът каза още, че за отбраната за него е по-важно да се направят разумните разчети и да бъдат похарчени правилно парите на българските данъкоплатци. Той обясни, че до края на годината ще бъде представен план, с който ще нараства бюджетът за отбрана. Министърът даде добра оценка за учението „Шабла 2017“.
„Какво се оказа? Че пилотите нямат индивидуални шлемове, с които да карат вертолетите, защото всеки шлем се прави по главата на човека. Нямаме 2 хиляди евро за такива шлемове. Става въпрос за 20 пилоти във Военноморския флот, не можем да извадим 40 хиляди евро“, коментира Каракачанов в интервю за „Пик“.