Липсва персонал за работа по морето

На прага на летния туристически сезон има проблем с персонала по морето. Той се задълбочава от сезон на сезон. Справка в Агенцията по заетостта показва, че обявените работни места по Южното Черноморие са 8000. От тях най-търсени са камериерки, сервитьори, готвачи, бармани и администратори в хотел. Това съобщи в края на миналата седмица bTV в свой репортаж по темата.
Едва 1000 от тези 8000 работни места са заети към средата на месец май, въпреки десетките проведени трудови борси и обучителните курсове, които бюрата по труда организират. Проблемът е идентичен и по Северното Черноморие.
18-годишната Жени Цветкова сега завършва английска гимназия с втори език немски и е започнала работа на рецепцията в хотел преди абитуриентския си бал. Тя казва, че си е намерила работата с познати и е минала интервю. Проблем за нея се оказва софтуерната програма за настаняване на гостите.
Всеки втори обект в Слънчев бряг търси персонал. Нуждата от специалисти в туризма става все по-остра. „За да се справим с този проблем, ние все по-често сме принудени да осигуряваме обучение на персонала, съответно поради това, че наемаме в по-голямата си част служители, които нямат достатъчно опит“, казва Христо Караилиев, управител на хотел.
На север много от работодателите няма да се справят, други ще наемат без оглед на качеството само и само да имат работници. Невяна Иванова е собственик на 3 заведения във Варна. Не се оплаква от липса на клиенти, а от недостиг на хора, които да ги обслужват. Кандидати имало само за управител.
Майстор-готвачът Ивайло Станев също участва в подбора на персонал и отчита слабостите в образованието. „Повечето училища работят със стари учебници отпреди 30 години и повече, дори и снимков материал не се показва. Имал съм много фрапиращи моменти с ученици от ТОХ-а… Не различават крутони, които са печен хляб, от аспержи”, разказа Ивайло Станев.
От варненската гимназия по туризъм признават, че учебните програми са стари. За да осъвременят обучението, скоро в час поканили майстори по суши. В туризма са готови да наемат работна ръка от друга държава. Чужденците обаче нямат право на трудова виза дори и за 3 месеца, допълни bTV.