Лек сняг по варненски (но докога ли?)

Веселин Златков

Варненци са особено чувствителни по темата снеговалеж, защото помнят как неведнъж уж меката зима край морето блокира града с преспи и поледици. Затова всеки път, когато от небето почнат да падат снежинки, първата им реакция е доста нервна.


В началото на миналата седмица градът ни сякаш остана нещо като спокоен оазис на фона на снежните проблеми в региона, а и на други места в страната. И както уж нямаше проблеми, така се оказа, че и дори и лекият напън на зимата може да има лоши последствия. Само за една сутрин десетки варненци се оказаха в лекарските кабинети заради падания в поледицата, която иначе бързо изчезна. Всеки знае колко е опасно да си пешеходец, особено ако не си особено уверен във вървежа си. От общинската фирма „Градски транспорт“ пък се погрижиха вървящите пеш да станат повече. Оказа се, че вратите на няколко автобуса били замръзнали в мразовитата сутрин в началото на седмицата и въобще не могли да отворят, за да вземат чакащите на спирките. Иначе – всичко било безаварийно.
А иначе, най-интересно в първите снежни дни във Варна беше в Морската градина и край морето. На места снежинките падаха върху все още цъфтящите лехи и по храстите, които дори и в средата на януари изглеждаха така, сякаш е пролет.
Няма ден, който да не е приятен за разходка по плажа, това го знае всеки, който е преживявал не само лятото, а всички четири сезона край морето. Съчетанието от сняг и пясък и морски вълни обаче е по-особено и винаги предразполага към съзерцание, стига да има време да му се отдадеш.