Лекция за медицинския канабис препълни университетска аудитория

 

При голям интерес и препълнена зала премина първата по рода си лекция във Варна, посветена на медицинската марихуана. Експертът по наркотиците д-р Юлиян Караджов, който работи в неправителствения сектор, даде доста данни за ефекта от легализирането на канабиса като средство за лечение, което вече е факт в много страни.
Пример за това е Израел, където 22 хил. пациенти използват това лечебно средство след промени в законите, които да направят това възможно. В Европейския съюз пътят за използване на канабиса за медицински цели вече е извървян от Чехия, Финландия, Холандия, Португалия, Испания, Хърватия, Македония и Гърция.
„Повечето автоимунни заболявания, като се започне с тежките, които се смятат за нелечими – като множествената склероза, болест на Крон, лупус и т.н. могат да бъдат облекчени от медицинския канабис. Дори и един банален ревматизъм, който много хора имат. Говоря за тежки форми, когато човек става почти инвалид от възпалението. Канабисът си е противовъзпалително средство. Освен това има различни приложения при лечение на рак. Там има много аспекти. Може да се използва в комбинация с химиотерапията и се оказва, че в крайна сметка подобрява поносимостта към нея“, коментира д-р Юлиян Караджов пред Радио Варна. Организатор на лекцията беше Българското либертарианско общество.

Фото Радио Варна