Лекар от Сирия посочи САЩ като враг на страната му

 

Атаката над Сирия е поредната черна страница в историята на агресора САЩ. Този удар беше извършен без санкции от ООН и Съвета за сигурност и за пореден път САЩ налагат правото на сила срещу силата на правото срещу една суверенна държава. Това заяви във варненското студио на Дарик радио д-р Молхам Газал – зам.-председател на Асоциацията на сирийците в България и оглавяващ организацията във Варна.
Той подчерта, че атаката не е постигнала нищо, а агресията срещу Сирия е започнала без никакво разследване дали е използвано наистина химическо оръжие. „Не може велики държави да вземат решение да нападнат суверенна държава и да претендират, че поддържат демокрацията. Америка навлезе по незаконен начин в Сирия. След въздушната атака, в деня на бомбардировките, хората излязоха на улицата, за да празнуват победата над тиранията. Повечето разбраха кой е истинският враг – САЩ и съюзниците им, които по силов начин искат да сменят управлението”, добави Газал.
По негови думи подобно нападение застрашава световния мир, не само Сирия. Башар Асад е законен президент, избран с демократични избори. Повечето сирийци го поддържат и доказателство за това е 7-годишното му управление под натиск. В момента той има подкрепа и всички са съюзници на управлението, тъй като има по-опасен външен риск, смята д-р Газал. Той подчерта, че много бежанци вече се връщат в Сирия, тъй като не се чувстват добре на чуждо място.
„Тези, които по една или друга причина бяха принудени да напускат домовете си, се връщат. Повечето са избягали от терористите, не от управлението”, коментира сириецът, който не очаква още удари и нови нападения над страната.
Оттук нататък сирийската армия ще продължава да разчиства районите, които все още се контролират от бунтовници. Изгонване на американските бази и намиране на решение за изтегляне на турската армия от територията на Сирия са другите задачи, които трябва да бъдат изпълнени, смята д-р Газал.