Кукли помагат на децата, които отиват пеша на училище

Кукли на момче и момиче се появиха на пешеходни пътеки с натоварен автомобилен трафик във Варна. Целта им е да привлекат вниманието на шофьорите в началото на учебната година и така да се намалят инцидентите с пресичащи деца. Инициативата се осъществява от община Варна с подкрепата на частни фирми и лица.

4-5-kukli1
Двете кукли се наричат Боби и Кели и до сградата на община Варна се състоя специално тържество, с което те ще бъдат представени на децата. Репортер на „Народно дело Седмицата“ засне фигурата на Боби на една от най-оживените пешеходни пътеки на бул. „Осми Приморски полк“. Някога тя беше с повдигната настилка, което така или иначе караше шофьорите да намалят скоростта. След последния ремонт обаче „легналият полицай“  не съществува и всичко зависи от културата и манталитета на водачите.
Фигурата на Кели пък открихме на Шишковата градинка, която по принцип е оградена с пешеходни пътеки и знаци, с които обаче рядко се съобразяват и шофьорите, и пешеходците.
Граждани коментираха, че на това място едва ли колите са най-голямата опасност за едно  дете. Проблемът, че на това място почти целодневно е пълно с пияници, клошари и бездомници, които не се съобразяват изобщо с правилата за обществен ред. Живеещи наоколо предрекоха кратък „живот“ на момиченцето Кели, тъй като вандалските прояви в тази част на центъра на Варна са всекидневни.