Кукленият театър участва в проекти в Китай и Италия

 

По покана на културния департамент на област Гуанджоу, Китай, Държавният куклен театър във Варна вече е предпочитан партньор в поредица от творчески инициативи, обединени от мотото „Изкуството, което образова“. За трета поредна година в два последователни месеца актьорски групи от театъра представят чрез своите спектакли европейската школа в кукленото изкуство за деца пред аудитория от различни възрастови групи, учители и родители. Перфектни в изпълнителското си майсторство на традиционния китайски куклен театър, творците от далечната страна обръщат поглед към големите възможности, които разкрива пред тях европейското изкуство за деца. Сред прецизната селекция на европейски театрални трупи, участващи в културната програма на област Гуанджоу, Варненският куклен театър изпъква със своята креативност и способност да разказва вълшебни истории за деца без думи. Прескачайки с лекота езиковата бариера, харизматичните артисти се превръщат в любимци на публиката и инициаторите на културните събития.
Всеки уъркшоп, който съпътства спектаклите, е съобразен с възрастта и способностите на децата, за да може да стимулира максимално развитието на въображението и творческите им способности. За пръв път тази година беше включен и уъркшоп за професионални актьори, които го определиха като изключително полезен за тях и разкриващ възможности за ново сътрудничество.


През октомври 2017 г. Държавният куклен театър във Варна прие предложението на италианската културна асоциация „Умбри-А Кончерто“ за участие в съвместен проект, насочен към работа с младежи със специални потребности от приемния център „Алдо Моро“ в град Губио, област Умбрия. Освен спецификата на задачата, другото голямо предизвикателство беше работата от разстояние, с която постановъчният екип трябваше да се справи. А изборът на „Малкият принц“ на Екзюпери като драматургичен материал не допуска компромис в нито един от компонентите при сценична реализация.
Пред предизвикателството се изправиха Вера Стойкова – като режисьор и автор на адаптацията на текста, актьорите Галин Гинев, Диана Цолевска и Стоян Стоянов – като постановъчен екип, и Тодор Тодоров, който изпълни компютърната графика, монтажа и визуалните ефекти. Кулминацията на съвместната работа по проекта беше премиерата на спектакъла, която се състоя на 19 април от 21 ч. на сцената на уникалния Ронкони театър в Губио. Варненските актьори са впечатлени от големия обществен отзвук от проекта и вниманието, което засвидетелстваха представителите на местната власт и културните среди в града. Това е знак за грижите, които се полагат за социализирането на младежите със специални потребности. След грандиозния успех на премиерата Държавният куклен театър във Варна получи официална покана за участие в следващи проекти.