Кръщават детски турнир по водна топка на Станчо Велков

Детският турнир по водна топка за подрастващи, който през уикенда се проведе за втори път в покрития басейн във Варна, ще носи занапред името на починалия треньор Станчо Велков.
Това съобщи за „Народно дело Седмицата“ един от най-големите ватерполисти на морската столица Николай Райков.

31-03
„Станчо организира тази хубава проява и е редно ние да почетем подобаващо паметта му. Ще предложа турнирът да носи неговото име и се надявам да стане”, аргументира се Райков.
Той и Велков са част от отбора по водна топка на Черно море за деца, който през 1971 година печели първия медал за Варна в колективните спортове – златен.
Станчо Велков почина на 60 години след тежко боледуване и миналия четвъртък бе погребан в Гробищен парк Тополи. На поклонението, наред с близките и приятелите му, присъстваха легенди на водната топка и плувните спортове във Варна.
Сред тях Николай Райков, Явор Несторов, Константин и Иван Дараданови, Милуш Адамов, Николай Николов-Майката, Калоян Костадинов, Галина Георгиева и Борислав Георгиев. Последно сбогом с починалия си взеха също и таланти, които Велков научи на водна топка, както и треньори и бивши състезатели на всички варненски клубове в плувните спортове.
Станчо Велков бе основател и главен треньор на КПС „Варна“. Малките ватерполисти бяха негова голяма страст и той даваше всичко от себе си, за да развива качествата им и да ги изгражда като добри хора.
Под ръководството на Станчо през последните 10 години клубът спечели много отличия от държавни първенства за момчета, деца, юноши и жени. Велков е с основна заслуга и за участието на перспективните му състезатели в редица международни турнири.