Красен Кралев бие центъра на дербито Спартак – Черно море

 

Шеф на БФС обяви, че мястото на спартаклии е в топ 6 на елита

Иван Портних няма търпение да гледа паметни мачове на обновения стадион на отбора

Министърът на спорта Красен Кралев пожела колкото се може побързо да бъде възстановено варненското дерби в елита СпартакЧерно море и даде началния удар на срещата.

Варна е дала началото на спорта в България. Варна е дала и началото на футбола. Шипченски сокол е бил шампион на България и е побеждавал, а неговият юридически, морален и духовен наследник е Спартак. Пожелавам на Спартак колкото се може поскоро отново да играе дерби с Черно море в елита и да ме поканите да дам началния удар на срещата”, заяви Кралев по време на тържеството послучай 100-годишния рожден ден на Спартак в Драматичния театърСтоян Бъчвароввъв Варна.

Празника уважи и вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев, който заяви, че мястото на Спартак не е само в Първа лита, а и в Топ 6 на елита.

Кметът Иван Портних пък изрази убеденост, че след предстоящия ремонт на стадионСпартакотборът отново ще играе паметни мачове там.

Безспорно, наймного разчувства ултрасите единственият президент, управлявал ФК Спартак през два векаНиколай Ишков.

Неговата реч на сцената бе прекъсвана няколко пъти с гръмки овации от феновете и рефрена: „100 години Спартак, 100 години любов.”

Наймного аплодисменти Ишков получи, когато разясни защо е създаден Спартак.

На 28 август 1918 година според тогавашните канони се е чествало Свето Успение Богородично. Тогава Господ решил на този ден да създаде един клуб, който да има харизма и да е велик, и създал Спартак”, заяви Ишков ивзривизалата.

Както е известно, Николай Ишков бе президент на Спартак в периода 1994/2004.

На тържеството присъстваха легенди на спартаклии от няколко поколения, сред които Красимир Зафиров, Людмил Горанов, Бисер Димитров, Любен Костов, Валентин Станчев, Радостин Станев, Борислав ГеоргиевБобъра, Пламен Казаков, Константин Костадинов, членът на УС Тодор Стойков и други бивши ръководители, привърженици и много приятели на Спартак.

В залата бяха също бивши и настоящи футболисти, таланти от школата, треньори и деятели, настоящият отбор на Спартак с треньорите Енгибар Енгибаров и Бойко Каменов, стотици фенове, както и шефът на Зоналния съвет на БФСВарна Георги Мирчев, първият футболен президент Атанас АтанасовКеби, легендата на Спартак и българския футбол Пламен Гетов, ексъдията Димо Момиров, актьорът Стоян Алексиев и други.

Водещи бяха актьорите Христо Гърбов, Христо Колев, Иван Чешмеджиев и Венци Куцаров.

Присъстващите в залата видяха кратки прожекции с информация за историята на клуба, найголемите му успехи, рекордите и всички запомнящи се постижения. Легендите, които вече не са между живите, бяха почетени с едноминутни бурни аплодисменти от всички присъстващи, които станаха на крака.

Силният човек в клуба Стефан Калименов призова всички спартаклии да се обединят, да забравят дрязгите помежду си и да вървят заедно по пътя към връщането на отбора там, където му е мястотов Първа лига.

Той разкри пред публиката, че клубът е получил поздравления от много институции, почти всички професионални отбори у нас, като честитки са дошли и от чуждестранни тимове.

След това Калименов връчи няколко плакетана клубната легенда Красимир Зафиров, председателя на ОСК ЖСК Спартак Иван Иванов, дългогодишния президент насоколитеНиколай Ишков, кмета Иван Портних, председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, вицепрезидента на БФС Атанас Фурнаджиев и на министър Красен Кралев. Последните двама също връчиха специални плакети на Калименов от своите институции.

Последва връчването на найемоционалния плакет, който бе присъден на всички фенове, които водиха битка за запазването на идентичността на клуба през последните 10-12 години.

Той бе връчен на Евгени Станимиров, за когото Калименов сподели, че са прекарали много безсънни нощи в търсене на доброто бъдеще на варненския тим.

Кулминацията на тържеството бе показването на Царската купа, спечелена от спартаклии през 1932 г.

Тя бе изнесена на сцената от две дечица от школата под бурните аплодисменти на цялата зала и водещия Христо Гърбов. Актьорът сам призна, че е тренирал като малък в ЖСК Спартак.

Всички гости в залата получиха като подарък специална книга за историята на 100-годишния клуб, написана от Чавдар Димов.

Шоуто продължи пред Операта с рок концерт за юбилея, а покъсно имаше пирошоу на вълнолома, където светна и огромен надпис „100 години Спартак”.