Крайбрежната алея е в бедствено положение, скатът се руши

Екип на „Народно дело Седмицата“

Крайбрежната алея на Варна е затворена за движение, защото има опасност камъни и земни маси да се стоварят върху преминаващи автомобили или пешеходци. От общината говорят за „опасност от свличане“, но всъщност активизирането на свлачището на ската си е напълно реално, не потенциално. Това е и причината със заповед на кмета Иван Портних да бъде обявено частично бедствено положение.
„Във връзка с опасност от свличане на земни и скални маси от ската на Приморски парк в района – вдясно от завоя на северния вход за крайбрежната алея – до буна 104, кметът на Варна обяви днес – 17.03.2017 г., частично бедствено положение в района, съобщиха официално от общината. Това се отнася територията между пътя към буна 104, северния вход на крайбрежната алея, линията на ската до буна 103 към площадката за началото на Станчовата алея. Наредено е да бъдат предприети мерки за обезопасяване на района и недопускане на пешеходци, велосипедисти и превозни средства.

 
Заместник-кметът Тодор Иванов със силите на Общинска полиция и при взаимодействие на ОД на МВР – Варна, трябва да организира изолиране и охрана на района, в който се извършват неотложни аварийно-възстановителни работи“, това съобщение изпратиха от община Варна в последния работен ден на миналата седмица. Неотложните действия се изразяват в рязане на дърветата, повлечени при рушенето на ската. Два опасно надвиснали камъни са основната заплаха и единствения начин за нейното премахване контролираното им събаряне. Пред Радио Варна шефът на общинският отдел за защита на населението Купен Пашов прогнозира, че справянето със ситуацията ще отнеме около седмица.
Свличането на неукрепената част от ската над Крайбрежната алея не може да се приеме като изненада нито от държавните институции, нито от местната власт. Това е второто подобно бедствие в последните години на това място, като предишното рухване на ската беше в началото на май през 2015-а. От тогава до сега не е намерено ефективно решение как да се спрат надвисналите земни маси, предприетите укрепителни дейности са по-скоро символични. Както и преди две години, и сега една от основните заплахи е от рухването на Станчовата алея в Морската градина. Достъпът до нея е принципно спрян още от 2015-а, но гражданите продължават да се движат по нея, заобикаляйки без проблем поставените ограждания.

Фото Александър Дечев