Кошмар с ахилеса на Михал Венков! И 10 инжекции не помагат

Вторият капитан на „моряците“ аут за началото на пролетния полусезон
Селекцията на варненския тим приключва с чех и испанец

Проблемите с десния ахилес извадиха железния ляв бек на Черно море Михаил Венков от състава за началото на пролетния полусезон. Вторият капитан твърдо е аут за старта срещу ЦСКА на 18 февруари, както и за следващите няколко мача.
„Бих 10 инжекции досега, но няма подобрение. На лагера в Гърция опитах да тренирам, но ахилесът пак се възпали. Като се върнахме в България, пак ми поставиха инжекция и ми е преписана почивка. Дано имам късмет болките да отшумят и да започна по-скоро тренировки“, заяви за „Народно дело Седмицата“. Мишо допълни, че това е най-тежкият му период, откакто е на „Тича“.
„Не мога да повярвам, че ме споходи такъв кошмар, след като ни предстои такъв вълнуващ полусезон. Не ми е до приказки, единствената ми утеха в момента е, че отборът тренира с настроение и виждам усмивки по лицата на съотборниците ми“, допълни Венков.
Негов заместник ще е Мартин Костадинов, който впечатли Гонзо по време на зимните контроли.
Разбра се още, че селекцията на „моряците“ ще приключи с привличането на двама полузащитници – чех и испанец. Те идват във Варна, за да подпишат направо договори.
Филип Хлупик ще навърши 26 години през април. През цялата си кариера е играл единствено за Словачко, който се подвизава в чешката Първа лига и е 8-и във временното класиране. За тима Хлупик има 61 мача и 6 гола. Записал е също 3  срещи в националния отбор на Чехия до 18 години и един двубой с гарнитурата до 20 години. Филип ще се бори за място отдясно в халфовата линия.
Вчера във Варна пък пристигна испанецът Хосе Антонио Руиз Лопез, известен като Пируло. Любопитно е, че той се е засякъл във втория тим на Еспаньол с настоящия играч на Черно море Бакари и двамата се познават от този период.
Междувременно Георги Иванов обяви защо са се разделили с португалеца Уго Секо. „Още докато беше при нас, разбрахме за неприятната ситуация. Майка му е в болница. В крайна сметка му влязохме в положението и той си намери нов клуб в родината. Загубихме добър футболист, който даваше облика по някакъв начин на отбора. Дано новите попълнения да го заместят добре. Имаме сериозни мачове и трябва всички да дават максимума“, каза Гонзо.
Относно проваления трансфер на Мариян Огнянов, наставникът направи следния коментар: „Имахме уговорка с него. Общо взето контактувахме през последните два месеца. Имахме принципното му съгласие, но не се разбрахме с ръководството на Нефтохимик. Искаха трансферна сума, която ние нямаше как да платим. Мислехме да платим с парите от Секо, но се забавиха нещата и в крайна сметка се отказахме, защото не можем и да държим футболиста под напрежение. А и Нефтохимик не можеха да чакат толкова дълго, защото си имаха някакви планове. Във футбола едни преговори между двата клуба и играча невинаги завършват със съгласие от трите страни. Успех на Мариян, ние продължаваме да си гоним целите.“

Иван Найденов  
Спокоен съм за „Спартак“, имаме футболисти с качества

Треньорът очаква още нови попълнения до дни
Благой Калфов търси пари за премии и заплати

Треньорът на обединения Спартак Иван Найденов заяви след победата с 1:0 над Септември в първата контрола, че няма притеснения за развитието на отбора. Както е известно, Найденов ще разчита напролет в Трета лига – Североизточна група, основно на таланти на клуба, родени през 1997, 1998 и 1999 година.


„Нямам никакви притеснения за развитието на футболистите ни. В „А“ и „Б“ група отбори играят със свои юноши, защо и ние да не го правим? Нашите момчета имат качества, вече две години са заедно и е изградено едно ядро. Отделно тези, които се присъединиха, също са юноши на Спартак, играли са с другите и са приятели. Доволен съм от отношението и амбицията на всички и ще им помагам да израстват“, каза за „Народно дело Седмицата“ Найденов.
В спаринга с тервелци той използва два състава в двете полувремена, като на терена бяха футболисти от школата на варненския клуб.
Най-големият от тях бе Вилиян Денчев, който е роден през 1994 година, а Ивайло Русев е набор 1996.
Съставите на Спартак: Първо полувреме: Георги Георгиев, Евгени Младенов, Мартин Киров, Кристиян Калудов, Джамил, Симеон Николов, Христо Станев, Ивайло Русев, Динко Динков, Симеон Симеонов, Георги Бербенков, Второ полувреме: Явор Владимиров, Георги Щерев, Венелин Колимечков, Вилиан Денчев, Денислав Драганов, Даниел Друмев, Денис Гюрешчи, Владислав Георгиев, Микаел Асад, Радослав Радев, Димитър Димитров.
Найденов допълни още, че отборът тренира от 15 януари.
„Водим подготовка на терена на стадион „Спартак“, доколкото позволява, и в залата. Тази седмица ще тренираме и на „Локомотив“. Това, че няма изпадащи в Трета лига – Североизточна група, напролет, не означава, че няма да имаме цели. Искам две неща – да развиваме качествата на нашите перспективни кадри и да съхраним мъжкия представителен тим на Спартак“, допълни Найденов.
Той допълни, че на този етап тренира с 22-ма футболисти – 17 от Спартак 1918, който води през есента в четвъртия ешелон, както и петима от ФК Спартак – Ивайло Русев, Вилиян Денчев, Микаел Асад, Денислав Драганов и Пламен Иванов.
„Очаквам още нови попълнения, но всичко е въпрос на преговори, които водим в момента“, уточни Найденов.
Силният човек в клуба Благой Калфов пък обяви, че търсят начини за финансиране до лятото. „Трябва да намерим средства за премии и заплати, тъй като не искаме да лъжем футболистите“, заяви Калфов.
Той допълни, че обединението на двата футболни Спартак-а от юридическа гледна точка може да стане факт по два начина. Първият е единият клуб да мине към другия, а вторият – насрочване на учредително събрание за нов клуб. Според него по-лек е първият вариант.
„Ако единият клуб премине към другия, това ще се случи по-бързо. Насрочва се редовно общо събрание, което не е проблем, тъй като даден клуб има право на две такива годишно, и на форума се правят само промени в членовете на общото събрание и УС. За втория вариант – учредително събрание за нов клуб, ще се необходими повече време и организация“, заяви Калфов. Той обаче уточни, че на този етап няма насрочена дата за общо или учредително събрание.
Калфов допълни, че ще играят само с един отбор в мъжко регионално първенство напролет – в Трета лига – Североизточна група. В „А“ окръжна група вече няма да има Спартак.