Кошмарното убийство на 13-годишната Александра се разплита в съда

Екип на „Народно дело Седмицата“

Всяко тежко престъпление събужда в хората страх, гняв, погнуса, а също и желание за справедливост, както и въпроси дали държавата и законите ни могат да я гарантират. Някои случаи обаче повдигат и още по-сериозни теми, като тези за цената на човешкия живот в България, за оскотяването на хората и за това как жестокостта и елементарната алчност могат да превърнат уж нормални хора в убийци.
Разкритото през миналата седмица убийство на 13-годишната Александра Сивриева от Провадия се превърна в история, която медиите и зрителите им следиха непрестанно и отблизо. Причините за това са ясни  – става въпрос за отнет живот на дете, а това винаги изостря реакциите на обществото. Липсващите детайли от ужасното деяние тепърва ще бъдат изяснявани в съда, който има тежката задача да отсъди справедливо в ситуация, за която по общото мнение всяко наказание би било леко.
Драмата започва още от миналия месец, от 22 март. Тогава Александра тръгва към магазина и следите й се изгубват. Роднините й започват издирване, съобщават още същия ден за изчезването в полицията. Мистерията около изчезналото 13-годишно момиче се заплита още повече, когато става ясно, че то изобщо не е стигнало до търговския обект. Това се потвърждава и от камерите на магазина, които не регистрират нейното присъствие.
Дните минават, а от изчезналото момиче няма и следа. Пред камерата на Нова телевизия още на 4 април бащата на Александра разказа, че е получил обаждане с искане за откуп. По свидетелски разкази момичето е било издърпано в кола от улицата, докато отивало до магазина за цигари. Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с отвличането на момичето, което тепърва щеше да се превърне в нещо много по-ужасно.

4 - 5 - Alexandra 3

Тялото на момичето беше открито захвърлено в мазе

На 12 април из цяла Провадия бързо се разпространява новината за открит труп в мазите на бившия ресторант „Ловен дом“. Зловещото откритие било направено от ученици, търсещи закътано място, за да пушат, съобщи първи сайтът provadiadnes.com. Място обаче вече е претърсвано от роднините на Александра, които не спират издирването й. Съмненията, че намереното тяло е на изчезналото момиче, започват да отпадат още преди криминалистите да са приключили огледите си и полицията официално да е потвърдила фактите. Драмата на едно семейство започва да се превръща в трагедия не само за Провадия, а и за цялата страна.
Граждани започват да се събират на мястото. Между тях се разменят различни теории и предположения за това какво се случило и как се е стигнало до ужасната смърт на 13-годишното момиче. Историята с изчезването на Александра вече се е превърнало в кошмар за родителите в Провадия. Целият град е буквално настръхнал, родителите признават, че ги е страх да пускат децата си на училище.
„Ад е, ад е“, каза през сълзи пред Фронт.бг почернената майка на Александра. „Много ми е тежко, отмъстиха ни, почерниха ни, мъка, такава силна мъка, не мога да ви кажа какво изпитвам. Много, много ми е мъчно, няма живот от тук нататък, не знам как ще живеем. Отиде си прекрасното ми детенце, черно е, черно, всичко ми е черно”, нареждаше през сълзи майката.
Щом чули новината, че е възможно Александра да е открита, но мъртва, тя и съпругът й веднага отишли до „Ловния дом”. Там вече били разположени екипите на оперативните полицаи, които извършвали оглед. Поискали да видят детето си, но не им позволили. Само им казали, че това наистина е Александра.
„Не знам кой може да й е посегнал. Тя беше много добро дете. Никой не я е заплашвал, не се е карала с приятели, не знам, не знам какво е станало”, казва още майката на 13-годишната ученичка.

Първите съмнения: Момичето е откраднато за булка

След като полицията работи цяла нощ, още на следващата сутрин министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи, че по случая има задържан. Първите й думи бяха, че арестуваното лице е прибрано за съучастие в убийството и тепърва ще  се изяснява участието му в ужасното деяние. В същия ден започнаха да се трупат и версии какво всъщност се е случило и как трупът на Александра се е озовал на мястото, което вече е било претърсвано. Според версия, разпространена от в. „Труд“, момичето е било убито на друго място. Според изданието, тялото е било залято с киселина, за да бъде затруднено разпознаването. Първите подозрения падат върху местни наркодилъри и сводници, за които има предположения, че са общували с Александра по интернет.
Появява се и нова информация, сочеща, че 13-годишната ученичка е била изнасилена. Версията е разпространена първо от „24 часа“. Изданието добавя още подробности към пъзела от обстоятелства около убийството. Александра е от ромски произход, но семейството й не живее в махалата, обитавана от представители на малцинството. Родителите й и по-голямата й сестра са били в Германия, когато момичето изчезва. Първоначалната версия е, че момичето е откраднато за булка. Затова и издирването й е се съсредоточава в ромските махали на Провадия, Девня и Синдел. Бащата на момичето спешно се опитва да намери пари за откуп в Германия, по негови думи самата Александра му е казала, че ще бъде „открадната“.

Златни накити се оказаха истинската причина за посегателството

Версии, от страшна по-страшна, се разпространяваха из цяла Провадия, а кметът Филчо Филев призна, че не знае някога в града да е имало по-тежък криминален случай. Докато хората се чудеха дали убийството не е дело на маниак, стана ясно, че задържаните за него от полицията вече са трима. Това са съседското семейство Красимир и Ивалена, които делят един общ двор с роднините на Александра, както и братовчед на Красимир – Ахмед Обретенов, съобщи „24 часа“.
Версиите, че става въпрос за кражба на булка или за дело на сексуален маниак, бяха изместени от друга. „Тя излязла от къщи по пантофи и палто и тръгнала към магазина за кафе и цигари. Не влязла вътре, ами се видяла с Красимир и Ивито и пили кафе до магазина. И после вече изчезнала. Красимир казал, че я видял да тръгва надолу и толкова“, обяснява пред БЛИЦ Мария – една от лелите на убитото момиче, сестра на майка й Миглена Йорданова. И допълва, че с тях е бил и един от братята на Красимир – Емрах. „Днес идваха по обяд от полицията и разпитваха. Беше някъде към 12 часа. Преди това разбрах, че Красимир и Ивито са ги отвели във Варна. Емрах и той беше задържан, но го освободиха. Братовчед им Хъртито и той е задържан“, каза пред репортер на електронното издание Мария.
По думите й, в деня на изчезването си Александра е била окичена със златни накити – пръстен, колие, гривна. „Знам, че като са намерили тялото, златата ги е нямало. Не ги знам колко грама са, но само като ги погледнеш, от воле даваш 1000 лева“, обяснява още Мария. И добавя, че Красимир и Ивалена живеели много бедно.
Подвеждаща информация за бременност не мина в съда  

На 15 април арестуваният Красимир Тодоров, на 19 години, обвинен в убийството на Александра, се изправи пред Окръжен съд – Варна, за да му бъде наложена мярка за неотклонение. Минутка преди да влезе в съдебната зала, на въпрос дали е убил момичето заради златните й бижута, той отвърна лаконично „Да“. А на въпрос какво се е объркало, той посочи само „Не знам“.
Прокуратурата настоя за постоянна мярка за неотклонение, а служебната защитничка на младежа помоли за по-лека мярка – домашен арест. Тя изтъкна, че приятелката на Красимир е бременна и той иска да е у дома, за да може да се грижи за нея. Освен това той нямал средства, които да му позволят да избяга или да се укрие. „Съжалявам”, каза пред съдебния състав Красимир. Той също помоли магистратите да му наложат мярка за неотклонение „домашен арест”, като обеща да съдейства на разследващите с каквото може.
Не след дълго стана ясно, че Окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинение и на Ивалена Маринова (18 г.) за убийството на 13-годишната Александра Сивриева от Провадия.
Ивалена е приятелката на Красимир, за която и той, и служебната му защитничка твърдяха пред магистратите, че е бременна и болна, което налагало той да се грижи за нея. Обвиняемата категорично не е бременна, показват медицински изследвания. На мястото на убийството бил открит отпечатък от обувка на Ивалена до главата на убитото момиче.
Прокуратурата разполага и с видеозапис, на който Красимир и Ивалена обикалят заложните къщи да продават заграбените златни накити на жертвата, като обвиняемата е представяла личната си карта. Засега не е открито цялото количество накити, които са били изтъргувани, а само пръстен, който бил продаден на безценица – за 160 вместо 1000 лв., съобщи “Труд”.