Кошмарен сценарий: Туберкулозата броди по улиците, ако държавата не се намеси

 

Общински съветници във Варна предложиха плашещо решение – да спрат изцяло финансирането на тубдиспансера в града и така буквално да изнудят министъра на здравеопазването Петър Москов най-сетне да реши проблема къде да отидат болните. В общинското здравно заведение, което вече дълго време е в неплатежоспособност, все още се лекуват болни от туберкулоза, при това не само от Варна, а от цяла Североизточна България.
На заседание на стопанската комисия на общинския съвет независимият съветник Григор Григоров заяви, че щом тубдиспансерът е в това положение, той трябва да бъде обявен в несъстоятелност. Янко Станев от СДС пък допълни, че законът задължава съветниците да предприемат такива действия.
В Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания, както е цялото название на тубдиспансера, не се плащат заплати, а само аванси. Колкото до болните от туберкулоза, за тяхното лечение се заплаща от държавата по 30 лв. на ден, като реалната стойност обаче е 80 лв. Това става ясно от отчета за 2015 година на общинската болница, която затъва заради недостатъчно финансиране от държавата от години.
За радикални мерки, които да спрат трупането на загуби, които вече са 975 хил. лв. според одиторски доклад, се говори от години. Да се пристъпи към тях, не е никак лесно, защото болните от туберкулоза трябва да бъдат настанени в друга болница. Засега здравното министерство бави това решение по неясни причини.