Костадинов: У нас храмовете са като молове!

„У нас храмовете са като молове! Търговците са вътре в тях“, тези тежки думи за Българската православна църква каза варненският общински съветник от партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Повод за изказването му стана програмата за сътрудничество на местната власт в морския град с Варненската и Великопреславска митрополия.
Документът беше разгледан от комисията по култура към общинския съвет. Костадинов от самото начало даде да се разбере, че не одобрява общината да отпуска големи суми за църковни дейности, защото светската и религиозната власт у нас са разделени. Той освен това подчерта, че парите, които се дават на църквата, са на практика безотчетни и не е ясно какво точно се прави с тях. Съветникът дори даде конкретно предложение от предвидените от община Варна 280 хил. лв. за довършителните работи на новия храм „Св. Прокопий Варненски“ да бъдат взети 100 хил. лв. и да бъдат прехвърлени в перото за естетизация на градската среда. Подложено на гласуване, предложението първоначално беше одобрено от комисията. После обаче председателят на местния парламент Тодор Балабанов (ГЕРБ) видя в него недостатък и последва второ гласуване, при което някои съветници промениха вота си.
„Да вземем пари от храма, за да ги дадем за паметници – това решение ще е на вашата съвест“, обърна се към комисията зам.-кметът Коста Базитов.
Заседанието на комисията по култура в община Варна миналата седмица закъсня сериозно, защото се чакаше до последно кметът Иван Портних да внесе предложение, което пак е свързване с отпускане на средства на митрополията. Конкретният повод е нуждата от спешен ремонт на течове, появили се на купола на катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Съветниците дадоха съгласие финансирането да бъде осигурено от бюджета на общината.