Корабът „Лесе“ на “МТГ-Делфин” ще поддържа каналите на Холандия

 

 

На 23 май 2019 г. в Район 2 на Кораборемонтен и корабостроителен завод “МТГ-Делфин” се проведе церемония по кръщаване на обект стр. No.803/CO1295 „2300 м3 саморазтоварваща драга” – по поръчка на “ Baggerbedrijf de Boer – Dutch Dredging”B.V. – Холандия, и в съвместно изпълнение с “IHC Holland” B.V.

Корабът е подобрена версия на вече построените „Албатрос“ и „Махури“ и е предназначен за поддръжката на плавателни канали, акватории и вътрешни водни пътища. Дълбачката е оборудвана с най-новата електронна система за позициониране, проучване и изпълнение на драгажни работи. С до 30 метра дълбочина на драгиране и вместимост на хамбара от 2300 m3, „ЛЕСЕ“ е още по-ефикасен. Специално внимание по време на проектирането на кораба е обърнато към намаляване на експлоатационните разходи чрез внедряване на борда на високотехнологични материали и оборудване, които изискват минимална поддръжка.

„Винаги е вълнуващ моментът, когато корабостроителят предава нов плавателен съд в ръцете на собственика. И това е поредно тържество, на което присъствам в МТГ „Делфин“. Поздравявам и инвеститорите, и изпълнителите – от българска и холандска страна, чието партньорство доказва на практика отличните взаимоотношения между нашите държави, но и между побратимените градове Варна и Дордрехт! Пожелавам на екипа на МТГ „Делфин“ да работи все така активно и да имат много поводи за кръщаване на нови плавателни съдове“, заяви кметът Иван Портних. Поздравления за новия плавателен съд отправиха кметът на Дордрехт, зам.-ръководителят на посолството на Нидерландия и Николай Иванов – водещ корабостроител от МТГ „Делфин“.