Кораби на НАТО се събраха за учение във Варна

До 5 април на неофициално рутинно посещение във Варна ще е фрегатата „Фредериктън“ (HMCS Fredericton) от състава на ВМС на Канада, съобщиха от родните военноморски сили. Командир на канадския кораб е капитан ІІ ранг Тревър МакЛийн (CDR Тrevor MacLean).
На 5 април ще се проведе съвместно учение PASSEX с участието на „Фредериктън“, корвета „Решителни“ от българските ВМС с командир капитан IIІ ранг Трифон Митишев и вертолет „Пантер“ от Морската вертолетна авиобаза „Чайка“. По време на учението ще бъдат отработени елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана и противоподводно учение.
Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.
От 3 до 4 април 2016 г. на неофициално рутинно посещение тук са и 3 турски военни кораба – фрегатата „Кемалрейс“ (TCG Kemalreis) с командир капитан II ранг Йозджан Услу, патрулният кораб „Карайел“ (TCG Karayel) с командир капитан III ранг Кадир Умут Терджан Tercan и патрулният кораб „Килимли“ (TCG Kilimli) с командир старши лейтенант Садл Йешил. Групата се командва от командира на Северната оперативна група на ВМС на Турция бригаден адмирал Айхан Бай. На борда на флагманския кораб е и командирът на 3-ти дивизион от турските ВМС капитан I ранг Мевлют Келеш.

Варненци недоволстваха от шумното пристигане на канадска фрегата

Силен шум се разпространява от канадския боен кораб, алармираха читатели на Maritime.bg веднага след пристигането на фрегатата. „Някой няма ли да им каже да намалят децибелите, никой не е длъжен да ги слуша“,  написа друг варненец, недоволен от звуковата „атака“ на HMCS Fredericton от флота на Канада. Според читатели, които са на голямо разстояние от пристанището, се чуват всички заповеди от известителната система на кораба. „Това е дискотека на вода! Някой няма ли да им каже да си спрат парлангото!“, написа друг гневен читател в социалните мрежи.