Концерт за Деня на Европа затвърждава връзката Варна – Дордрехт

 

Уникален концерт с европейски знак ще обедини на 9 май 2018 година Варна и Дордрехт. В Деня на Европа Филхармоничният оркестър на Държавна опера Варна и Младежкият филхармоничен оркестър на Дордрехт, побратимения на Варна град в Холандия, ще изнесат съвместен концерт, под патронажа на кметовете на двата града.
Първата част на този забележителен като замисъл концерт ще бъде представена от варненския екип, а втората част ще достигне до зрителите чрез видеовръзка от Дордрехт. Във варненската програма, под палката на родения в Холандия главен диригент на Държавна опера Варна Ян ван Маанен, ще чуем Концерт за пиано и оркестър № 3 от Сергей Рахманинов със солист Руслан Павлов и музикалната емблема на Европейския съюз – Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, четвърта част.
Руслан Павлов е възпитаник на СМУ „Добри Христов“, завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Висшето училище по музика и сценично изкуство във Франкфурт на Майн. Лауреат на много национални и международни конкурси, концертира на редица европейски сцени. Работи дълги години в Германия, а от 2014 г. е част от състава на Държавна опера Варна. Участва като пианист и аранжор в редица проекти, сред които „Танго с Пиацола“, популярните камерни концерти на Сцена Ротонда, мултимедийният концерт „Магията на киното“, цикълът концерти „Шедьоври на класическия руски романс“ и др. Заради изключително впечатляващото му изпълнение на Концерт за пиано и оркестър № 3 от Сергей Рахманинов в концерт с варненските филхармоници, той бе избран да представи същата творба и в специалния концерт с видеовръзка между Варна и Дордрехт за Деня на Европа – 9 май 2018 г.
Музикалния символ на Европейския съюз Деветата симфония от Лудвиг ван Бетовен, четвърта час, ще изпълня оркестър, хор и солисти на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев, диригент на хора Цветан Крумов и водещите солисти: Ирина Жекова – сопран, Бойка Василева – мецосопран, Валерий Геогиев – тенор, и Делян Славов – бас.
За холандската концертна програма, която ще изнесе Младежкият филхармоничен оркестър на Дордрехт, ще бъде изградена специална видеовръзка. Диригент Лизете Хармс, солисти Ийск ван дер Веен и Кармен ван дер Щаай – саксофони.