Конференция показа връзката ни със световната цивилизация

 

В почивните дни Варна беше е домакин на национална конференция „България в световната история и цивилизации“. И тази година форумът даде възможност на варненската публика да се срещне с десетки български изследователи, да чуе резултатите от техните проучвания, да участва в дискусиите с тях и да получи отговор на своите въпроси, пише Дарик Варна.
Подтема на конференцията е „Знаци на паметта“. Включват се над 30 участници от Варна, София, Пловдив, Русе, Силистра и Разград. Те ще представят своите проучвания за събития, свързани с праисторията по нашите земи, формиране на българския етнос, духовния път на българите през вековете, с Възраждането и борбите за национално освобождение и др.
Съществено място в програмата на конференцията имаха етноложките теми, като с тях е свързано и участието на най-младите ни изследователи – група ученици от Хуманитарната гимназия във Варна и две осмокласнички от Разград, пише Moreto.net.
Варненската тема в програмата беше представена от поредица интересни доклади. Изкуствоведът Румяна Иванова ще представи изследването си за Кирил Шиваров по повод 130 години от рождението му, с което приключва поредицата от събития, посветени на големия скулптор. Християн Облаков продължава да запознава с поредицата видни варненски архитекти – този път с книгата си за Стефан Венедикт Попов.
„Родовата памет – част от националната памет. Родово проучване с начало 1720 г.” представи Валентин Давидов от Варна. Беше дадена възможност на две студентки магистратура в специалност „Туризъм“ да споделят мисли по темата, която ги вълнува – „Знаци на историческата памет в дестинация Варна и културният туризъм”.