Конференцията Innowave потвърди технологичното ни бъдеще

 

Над 3000 души посетиха второто издание на Innowave Summit 2018 във Варна, съобщиха организаторите от „Български бизнес форуми“. Най-мащабната високотехнологична конференция в Източна Европа се проведе в Двореца на културата и спорта на 19 и 20 октомври в партньорство с Община Варна.

Събитието събра участници от 23 държави, над 60 лектори и хиляди предприемачи, маркетолози и мениджъри. „Бяха истински вълнуващи два дни във Варна. Радвам се, че бях част от страстта и креативността, които целият екип и участниците носеха в себе си. Атмосферата беше наистина наелектризираща, а възможността за обмяна на опит с големи световни компании е истински ценното на конференцията. InnoWave Summit 2018 дава отговор на въпроса как технологиите ще допринесат за развитието на моя бизнес“, сподели Майкъл Робъртс – водещ инженер в Salesforce. Нанси Немeс, която доскоро заемаше ръководна позиция в Google, разкри новата си инициатива, свързана с изкуствен интелект за и с жени – “Ms. AI”.

“Варна се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа. За мен е гордост и чест да съм тук, защото България показва, че иска да бъде активна в цифровата трансформация“, заяви при откриването на форума Мария Габриел. Тя посочи, че се предлага програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9 млрд. евро, който ще се използва в пет области – изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови умения, високоизчислителни производителни технологии и дигитални иновационни хъбове. „Целта ни е да имаме дигитални хъбове във всяка област в Европа до 2020 година“, каза тя. Мария Габриел се обърна към младите хора с думите: „Не се колебайте да се възползвате от инструментите, които дава Европейската комисия, не се колебайте и да давате повече идеи за следващия бюджетен период“.

Приветствие към участниците в конференцията отправи и кметът Иван Портних. „Вярвам, че това събитие утвърждава Варна на световната карта на смарт градовете и показва нарастващия интерес на IT индустрията към градове с потенциал, какъвто е Варна. Това е форум, който доказва нарастващата конкурентоспособност на пазара на труда при нас“, каза той. Кметът припомни, че в момента над 150 фирми работят в града, а разкритите работни места през годината са над 600. „Следващата седмица още две компании ще отворят офиси във Варна, вярвам, че тази тенденция ще продължи възходящо“, каза още Портних. Той благодари на еврокомисар Мария Габриел за подкрепата за избора на морската столица за дигитален хъб.