Контраадмирал Кирил Михайлов пое командването на ВМС

 

 

На 27 юни 2019 г. пред сградата на Щаба на Военноморските сили се състоя военен ритуал за тържествено сдаване и приемане на длъжността „Командир на Военноморските сили на Република България”.

На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, народният представител от 44-ото Народно събрание на Република България вицеадмирал от запаса Пламен Манушев, областният управител на Област с административен център град Варна господин Стоян Пасев, кметът на град Варна господин Иван Портних, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, представители на местната и държавна власт, командири на военни формирования, военнослужещи и цивилни служители от Военноморските сили, ветерани и адмирали от запаса и резерва.

След обявяване на Указа на президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили за назначаване на контраадмирал Кирил Михайлов на длъжността „Командир на Военноморските сили” и подписване на акта за сдаване и приемане, досегашния командир вицеадмирал Митко Петев предаде представителното знаме на Военноморските сили на контраадмирал Кирил Михайлов, който обеща да го пази чисто и неопетнено. Началника на отбраната генерал Андрей Боцев пожела на новия командир на флота контраадмирал Кирил Михайлов „попътен вятър и седем фута под кила” по фарватера на Военноморските сили.

„Новите кораби са нещо, свързано с изграждането на бъдещите Военноморски сили. Това е процес, който не е започнал от днес. Искрено се надявам да завърши по-скоро и ако имам късмета и божието благоволение да вдигна флага на един от тези кораби, ще бъда щастлив“, това коментира новият началник на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов, предаде агенция „Фокус“.

„Мисля, че адмирал Петев е начертал верния път и ще продължа да го следвам. Надявам се да имам и подкрепата на всички, които и досега са подкрепяли Военноморските сили. Те са неразделна част от българското общество и срастването с хората, които живеят по крайбрежието е важен фактор за развитието на Военноморските сили, а и за бъдещето на държавата. Всяка една държава, която има излаз на море, има суверенитет върху морски пространства, е богата и ние трябва да се възползваме от това богатство. Военноморските сили са призвани да го защитават за бъдните поколения“, каза контраадмирал Михайлов, след

като прие поста от вицеадмирал Митко Петев. Той увери, че познава добре всички от личния състав, защото е бил отделен от Военноморските сили само пет години и не е прекъсвал връзките си. „Работил съм и за благото на Флота така, както съм работил за благото на цялата Българска армия в качеството си и на национален военен представител в съюзното командване по операциите, а преди това и в Министерството на отбраната като директор на Дирекция „Операции и подготовка“, каза контраадмирал Михайлов.