Колоездачи, пътуващи от Испания към Китай, спряха във Варна

Велосипедисти, които пътуват от Испания към Китай, пристигнаха миналата седмица въ Варна и се срещнаха с ученици от 3-ти и 4-ти клас от Международното френско училище „Шарл Перо”, съобщи Радио Варна. Испанецът Хайме Гарсия и французойката Манон Годо разказаха пред децата как  изминават хиляди километри на колела и как се оцелява сред природата. Маршрутът на двамата колоездачи започва от Испания на 18 септември, миналата година, а крайната точка е Пекин, столицата на Китай, като те ще минат през общо 14 държави и ще изминат повече от 15 000 км на колела за малко повече от година. Хайме и Манон идват от Румъния, като досега са посетили 8 държави и им остават Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Киргистан и Китай.
„Обичаме да пътуваме, искахме да направим едно малко по-различно пътуване и да преоткрием колелото като превозно средство, което носи нови преживявания. Досега сме пътували на стоп, с автобус, на мотор, така че искахме нещо по-различно и така открихме, че да се пътува с колело е приятно преживяване. Това е едно ново предизвикателство за нас да видим дали сме способни да пресечем цяла Европа и Азия само с велосипед, само с усилията на нашите крака. Единствено с усилията на краката ти, това е нашето предизвикателство“, коментираха пътешествениците.
Те разказаха, че тялото свиква с натоварването много бързо, общо взето след първите две седмици, които са малко тежки. Трудно е, когато се изкачват високи планински участъци, но всичко се компенсира от красотата на природата и чистия въздух, смятат Хайме и Манон. Техният среден пробег на ден е около 70 км.


„Посланието е да покажем един различен начин за пътуване, че не е необходимо да си богат, за да обиколиш света. Че това приключение може да ни научи как се живее ден за ден (как да оцеляваме сред природата). Това пътуване беше и реализиране на една наша мечта и направихме всичко възможно да го направим. Така искаме да покажем на учениците, че когато имат мечта, те сами могат да я осъществят“, коментира Хайме Гарсия.
„Заедно с това ние се опитваме да предадем и някои морални ценности като солидарност. Ние разказваме за нашето сътрудничество с една организация в Конго. Ние участваме в създаването на фонд за събиране на средства за образование в Африка. Ние сме част от една малка местна асоциация в Южна Испания, която работи за развитието чрез образованието, образование без граници и ние събираме средства, за да възстановим едно училище в Конго в провинция Букаву“, добавя Манон Годо.
Фото Радио Варна