Кой е арх. Дабко Дабков

Дабко Петров Дабков е български архитект. Роден е в Трявна на 21 януари 1875 г. Когато е малък, семейството му се преселва във Варна. Следва висше образование архитектура в Мюнхен, Германия. Завръща се във Варна през 1899 година и в периода 1905-1912 година е архитект и окръжен инженер.

4 - 5 - Dabkov 4

Тези години се характеризират с усилено строителство и благоустрояване на града с площади, булеварди, улици, обществени и жилищни сгради, четем в Уикипедия.

4 - 5 - Dabkov 2
В силния си творчески период след 1910 г. Дабков проектира останали емблематични до наши дни варненски сгради. Измежду тях модерният кино-театър „Ранков“, доходните здания на ул. „Княз Борис I“ № 27 и 53, хотел „Лондон“ с двустранно централно тяло, балкони, фризове, орнаменти, както и къщите на бул. „Мария-Луиза“ № 3 и 31. Архитект Дабков завършва строителството на Морската зоологическа станция с аквариум за живота в Черно море, сградата на Софийската банка на ул. „Преславска“ и Средното търговско училище – днес Икономически университет. Съвместно с архитект Стефан Венедикт Попов проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили.

4 - 5 - Dabkov 3
Дабков се включва и в различни обществени инициативи: участва в ръководството на Българското инженерно-архитектурно дружество (БИАД) в София, а също е и постоянен член и председател за един мандат на Варненска техническа служба. Бил е член на Ротари клуб. Умира през 1945 г. във Варна. Животът и творчеството на архитект Дабко Дабков са събрани в книга, издадена през 2009 г. Неин автор е варненецът Християн Облаков.