Кметът се похвали с „ударни“ ремонти

Недко Петров

До края на 2021 година от първата част на Синя зона във Варна се очакват 7,7 млн. лева приходи. Това съобщи директорът на Общинско предприятие „Общински паркинги и Синя зона“ Младен Иванов пред медиите в зала „Варна“ на общината.
„Очакваните приходи от Синя зона до края на 2021 година – или за 3 години и половина, ще са 27,7 млн. лева. Всички те ще бъдат влагани за подобряване на пешеходната инфраструктура в града. Тъй като ще имаме и разходи за закупуване на паяци и моторно-превозни средства, чистата печалба след 3 години и половина ще е 7,7 млн. лева. В следващите 3,6 години – до лятото на 2025 година, обаче, както приходите, така и печалбата ще са по-големи, тъй като няма да имаме повече инвестиционни разходи – за „паяци“ и машини, а и ще функционира втората част от Синя зона в широк център на Варна с над 4500 паркоместа“, заяви Младен Иванов.
От своя страна кметът Иван Портних обяви, че Европейската банка за възстановяване и развитие е посочила Община Варна за пример в България като активен, коректен и точен партньор. Преди да отпусне заема за Синя зона, банката е поискала бизнес план с всички приходи и разходи, както и с паркоместата, до края на 2021 година. Кметът на Варна Иван Портних похвали усилията на своите подопечни за закърпване на дупките в града и привеждане на улиците в изрядно състояние.


„Толкова асфалт, който се полага сега във Варна, не се е полагал през последното десетилетие. Темпът, с който обновяваме пътната инфраструктура, бих го определил като ударен. Ние го ускоряваме, но трябва и време, тъй като не можем с вълшебна пръчка да оправим всичко, след като по улиците не е правено нищо с години“, каза Портних пред журналисти.
Той разкри, че след завършване на течащия в момента ремонт на улици по микрорайони, предстои да се рехабилитират и бул. „Народни будители“ в кв. „Аспарухово“, бул. „Съборни“, „Бенковски“, „Вапцаров“ и пътят за „Виница“. До края на лятото пък трябва да се подсигури финансиране за водопровода за Златни пясъци, за да се реновира впоследствие и пътят до курорта.
Директорът на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ в Община Варна Петър Гърбузов разкри пред журналисти, че от началото на годината се рехабилитирали 10 000 квадратни метра по улиците във Варна.
Миналата седмица започна ремонт на пътните настилки в кв. „Одесос“, който ще обхване 11 250 кв.м в III, VII и VIII микрорайон, а извън Синя зона – още 6000 кв. м. Стартира и подобряването на асфалтовите настилки върху 11 270 кв. м в кв. „Приморски“, както и в селата Звездица и Константиново, и пътя кв. „Аспарухово“ – „Галата“. Тази седмица идва ред за рехабилитация на улиците в кварталите „Младост“ и „Владиславово“ – по 7000 кв. м, „Аспарухово“ – 6000 кв. м, и в 5 околни села – по 1000 кв. м във всяко.