Кметът проведе среща с Камарата на строителите

 

 

Традиционната годишна среща между представители на Камарата на строителите в България (КСБ) и кмета Иван Портних  се проведе в общината в края на месец март. Организатор на събитието е вестник „Строител“. На разговорите присъстваха Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на КСБ, инж. Христо Димитров – зам.-председател на камарата и управител на структурата във Варна, инж. Мирослав Мазнев – изпълнителен директор на КСБ, Христо Иванов – зам.-кмет, Виктор Бузев – главен архитект на Община Варна, представители на дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ и на строителния бранш. По време на срещата, която се провежда за трета поредна година, общинското ръководство представи информация за изпълнението на различни инфраструктурни проектите през миналата година и предизвикателствата на строителната програма за 2019г.  Кметът Иван Портних припомни, че бюджетът на Варна за т.г. е почти половин милиард лв., като макрорамката е увеличена двойно спрямо 2013 г.

„Работим активно за осигуряване на финансови средства от европейски проекти и програми, за привличане на финансиране от държавата и увеличаване на местните приходи. На тази база можем да кажем, че Варна е град в развитие“, заяви кметът. В момента на територията на града се работи едновременно по 12 обекта от уличната инфраструктура – сред които бул. „Левски“ – най-мащабният проект на Варна, бул. „Народни будители“ в „Аспарухово”,  бул. „Осми приморски полк“ – от бул. „Левски“ до бул. „Хр. Смирненски“;  бул. „Съборни“;  ул. „Цар Симеон I“; ул. „Георги Бенковски”; Морската градина; ул. „Михаил Колони“ и площад „Екзарх Йосиф“;  ІV микрорайон, „Владиславово”, ул. „Баба Тонка“. В процес на реализация са обекти от образователната инфраструктура, предстои модернизация на филиала на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. В ход са процедури за реализиране на проекти като новото Рибарското пристанище Карантината, новите сгради на Математическата гимназия и на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.

„Оценяваме високо усилията на общинското ръководство за осигуряване на стабилен бюджет за града и неговото поетапно нарастване. От този сериозен бюджет очакваме работа, но и допълнителен ефект – добра бизнес и инвестиционна среда“, коментира инж. Христо Димитров. По думите на инж. Терзиев, Варна е една от малкото общини в страната, която информира бранша за предстоящи проекти, с цел постигане на добри резултати в полза на хората.

Фото Live.Varna.bg