Кметът Портних се захваща да прави тунел до „Аспарухово“

Дългосрочното решение за разтоварване на трафика във Варна е изграждането на второ съоръжение като алтернатива на Аспаруховия мост. За целта се правят проучвания и идейно проектиране за възможността да се прокопае тунел, съобщи във варненския ефир на „Дарик“ кметът Иван Портних. Подобно съоръжение би спестило средства и би било подходящо, тъй като в него няма температурни амплитуди, които вредят на асфалта.
„Всеки мост е подложен на агресивна среда заради морето, докато при тунел този ефект е доста по-малък. Но, да сме реалисти, общината няма как да реализира такъв проект със собствени пари. Той трябва да е подкрепен от държавата“, коментира кметът, който уточни, че специалистите трябва да кажат къде би могъл да бъде изграден тунелът.
Според Портних заложеният в ОУП втори мост е безсмислен, ако не се свърже с магистрала „Черно море“. Освен това е огромна инвестиция, поясни той. Основната идея е да се намери начин да се изведе трафикът извън града.
Очаква се и до два месеца цялата зона покрай канала в „Аспарухово“ да се облагороди и самото пристанище да има и воден транспорт, за да може кварталът да се свърже с града по вода, каза още той.
Кметът обясни, че ремонтът на Аспаруховия мост върви по план, въпреки лошото време. Първият етап от работата е най-труден, след което наесен тя ще върви по-бързо, тъй като технологията не е толкова сложна. За следващите етапи отново ще се разчита на пари от държавата.
Стремежът е кв. „Аспарухово“ да стане образцов район на Варна, затова там се правят мащабни инфраструктурни промени, припомни Портних. Подменя се подземна комуникация, ремонтират се улици. Идеята е паркът в квартала да се превърне във втората Морска градина. Така той ще стане още по-привлекателен, смята кметът.