Кметът Портних не е притеснен от разследването

В Община Варна не се притесняват от проверката на антикорупционната комисия и оказват пълно съдействие на проверяващите, заяви в интервю за Дарик радио кметът на Варна Иван Портних. Малко странен обаче бил медийният шум около случая, коментира той.

„В последните месеци текат проверки от всякакви институции по най-различни теми. В момента работят АДФ и други структури. Конкретно за проверката на КПКОНПИ оказваме пълно съдействие. Изискана ни е документация, за която имаме месец срок да я предоставим”. 

Обществената поръчка за доставка на новите електробуси е разделена на две обособени позиции. Избраните изпълнители са различни. Имаше обжалване на кандидати още на ниво тръжна документация и технически спецификации, заложени в процедурата. Минаха две инстанции – КЗК и Върховният административен съд, които потвърдиха правилността на документацията.  Комисията е класирала участниците, в момента тече срокът за обжалване. До сключване на договор с избрания изпълнител отново ще има разглеждане от КЗК и ВАС. Към момента няма подписан договор и разплатени средства, уточни Портних.

Липсата на работещо правителство оказва своето влияние. Ключови за Варна проекти, които бяха на дневен ред, като Икономическата зона, изглеждат отложени във времето. Няма яснота и партньорство с държавата, без което няма как проектите да се реализират, подчерта Портних.

„Нагласата за възстановяване на пътя през свлачището на „Трифон Зарезан” беше укрепването да стартира и да приключи до следващото лято. Към днешна дата това също няма как да се случи“, изрази съжаление кметът на Варна

„Това леко безвремие в последните месеци се отрази на темпа на ремонтните дейности и проектите на дневен ред в Общината. Лека-полека обаче навлизаме в нови микрорайони. Започнахме работа в 5 междублокови пространства. В близките месеци ще започне работа във всички райони на Варна. Предстои ремонт на пътя за кв.”Виница” и натоварените  улици „Прилеп” и „Дубровник”. Планирани са инвестиции и в инфраструктурата в Южна промишлена зона.“

Забавянето на процедурите за кандидатстване и одобрение на проектите за европейско финансиране ги отлага във времето. Всички големи общини в страната очакваме този процес да се случва много по-динамично, каза още кметът на Варна.