Кметът Иван Портних: Мъгляви интереси настройват хората срещу инвестиции в кварталите

„Прави впечатление, че там, където Община Варна анонсира сериозни инвестиционни намерения и започва да решава проблеми на цели райони, изведнъж започва противопоставяне на хората. Нека хубавите неща, които могат да се случват в града, не бъдат спъвани с изкуствено създадена конфронтация, защото се появява усещането, че има определен кръг хора, които искат в града нищо да не се случва.
Остава впечатлението, че конфликти се генерират винаги когато заявим готовност за работа в кварталите. Нека не се поддаваме на мъгляви интереси, които с изкуствени стъпки спират естествения ход на развитието на града. Съгласен съм, че трябва да има диалог, защита на обществения интерес и закона, но не трябва да се противопоставят едни граждани на други в една некоректна ситуация.“ Това заяви кметът Иван Портних по време на заседанието на Общинския съвет миналата седмица. Коментарът бе провокиран от искания на граждани и съветници да бъдат спрени или отменени ПУП-овете на „Чайка“ и „Кайсиева градина“.
Кметът обясни, че целта на общината е единствено и само облагородяване на междублокови пространства, улици, изграждане на нови детски и спортни площадки, на паркоместа и озеленяване.
„Напрежение бе провокирано и в „Чайка“, и в „Левски“, и в „Кайсиева градина“, „Възраждане“. Категоричен съм, че тези райони не трябва да се презастрояват, но работата ни е да ги развиваме и облагородяваме, като защитим в максимална степен обществения интерес“, каза Иван Портних. Той даде пример с „Възраждане“: „Там вече изграждаме парк и спортни площадки, можеше да изградим и нов общински блок, но някой подлъга хората, че ще местим „Максуда“ и започнаха брожения. Затова отказахме европейско финансиране, с което можехме да построим 250 общински жилища. Не знам на вашите приемни гражданите не поставят ли такива въпроси – при мен ежедневно идват хора в тежко положение, които имат нужда от жилища, но няма как да ги настаним, защото такива липсват“, се обърна кметът към общинските съветници.
„Подобна бе ситуацията и със 17-и микрорайон в „Левски“.  Анонсирахме, че сме готови да инвестираме 8 млн. лв. за облагородяване на района, но към днешна дата няма как да реализираме проекта, защото отново имаше провокации. Сега подобна е ситуацията с „Кайсиева градина“  – имаме амбициозна инвестиционната програма, която може да превърне този район в еталон. Правилният път е в един разумен диалог с експертите да бъдат изчистени проблемни теми, затова съм поел ангажимент да наложа временна забрана за строителство. Нека се вземе разумно решение, за да не стане така, че след 4 г. да имаме нов проблем. Защото планът за квартала е приет през 2010 г.,  а днес, 6 години по-късно, се генерира едно противопоставяне между хората“, каза кметът Портних.
Той призова общинските съветници да се ръководят от обществения интерес, защото по линия на европейските средства и актуализацията в бюджета общината е в готовност да инвестира сериозни средства в подобряване на инфраструктурата не само в центъра на Варна и основните пътни артерии, а и в междублоковите пространства.