Кметът е безсилен да спре строеж в парка на Паметника

 

Подготовка за ново строителство в парка под Паметника на Българо-съветската дружба предизвика недоволство и протест. „Пореден строеж, който унищожава един от най-старите паркове във Варна! Поредно унищожение на дървета и зеленина! Докога? Още колко може да се застрои Варна? Колко високо, колко плътно, колко гъсто? Кой разрешава това?! Ако и вие си задавате същите въпроси и не искате да търпите Варна все повече да се задръства, бетонира и обезобразява. Ако не искате да се изпълва с вертикални коптори на всеки ъгъл и във всяка градина. Ако не искате Варна постоянно да се обезлесява и дърветата да се изсичат а зелените площи да се „уплътняват“- това беше посланието, с което организаторите на демонстрацията събраха недоволните чрез групата във Фейсбук „За Морската“.

В отговор на демострацията, кметът Иван Портних обясни, че е готов да чуе предложения, но без да се политизират исканията на недоволните от застрояването, заради което изчезват зелени площи. Той беше твърдо против да се „вдигат лозунги“, а иска конструктивен диалог в работна група по проблема.

Нито кметът, нито главният архитект на Варна обаче казаха какво ще предложат от името на кметския екип при евентуално създаване на такава група. За сметка на това арх. Бузев разказа подробно за историята на имотите в подножието на паметника в „Почивка“.

Парцелите са реституирани още през 90-те, постепенно се появяват и проектите за застрояване. Архитект Бузев призна, че е използва на два пъти „мълчалив отказ“ като средство да не даде ход на строителството. Независимо обаче дали отказът е мълчалив или мотивиран, инвеститорите успяват да защитят правата си в съда и така общината е задължена да издаде строителни разрешителни.

Главният архитект на Варна каза също, че възстановени частни имоти има буквално до стълбите на паметника. Застрояването там обаче е невъзможно, защото става въпрос на паркова територия. Сградите, които се появяват по-долу обаче са възможни и общината не успява да ги спре.

„Възстановяват се имоти и сега. Вещите лица често заблуждават съда“, така коментира ситуацията гл. архитект на Варна Виктор Бузев. Той освен това подчерта, че „боядисването в зелено“, тоест определянето като зелени площи, на всички свободни територии на града няма да доведе до нищо положително. Все пак строителството е необходимо, а без инвеститори Варна би изпитала доста икономически трудности.