Кметът атакува опозицията с обвинения за миналото

На последната сесия на съвета

Кметът на Варна Портних показа, че може да бъде твърд с опозицията и засипа противниците на ГЕРБ и съюзници в местния парламент с куп обвинения. Това се случи на последното заседание на Общински съвет – Варна, проведено в средата на юли. Сесията се наложи да бъде свикана заради опасността съветът да наруши закона с липсата на достатъчно заседания. Заедно с това избраниците на варненци трябваше да се произнесат и по поредица от имотни сделки. Именно последните предизвикаха напрежението между управляващи и опозиция.

Сесията беше затворена за журналисти и граждани заради коронавируса. На фона на започналите вече протести сдружение с нестопанска цел, регистрирано на 8 юли т.г. поиска да му бъдат предоставени безвъзмездно 50 дка общински имот във Варненския кв. Галата. Това става ясно от текст на писмо, изпратено от кмета на града Иван Портних до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. Портних изнесе реч в залата и заяви:

„Конкретно тази зона трябва да бъде стопанисвана от гледна точка на екопарк. Ще имаме Аспарухов парк, който е втората Морска градина и трябва да намерим решение за тази зона на Галата, която да няма строителство и хората да ходят на пикник. Хвърляме бомби от нищото.

Аз не съм внасял предложение. Написал съм писмо, че е влязло предложение от сдружение, за да се обсъжда темата. Имаме още няколко такива теми в Джанавара. Огромни територии в същия район. Но трябва и да се измисли подръжката. Подчертавам това са зелени паркови територии“.

В характерния за ГЕРБ стил, Портних реши да се върне назад във времето, за да атакува политическите си опоненти на основа на „лошото наследство“, което си остава постоянна опорна точка на управляващите, независимо колко време властта е в техни ръце:

„Хубаво е това, което показаха като справка за едни години, в които левът девалвираше за минути. За стотинки са продавани активи с представители в тази зала които днес прокарват внушения и манипулират хората, които ни гледат. Хората не могат да видят същината на темите. Не стига, че сте продали за жълти стотинки, ами поставяте един ред въпроси.

По темата с презастрояването: Ако има човек чувствителен по темата съм аз. И ще ви го обясня. Ще ми трябва време. Едно изложение ще направя пред обществеността. Специфична е темата.

Замислете се за Златни пясъци, който много от вас помнят. Преди да бъде приватизиран за жълти стотинки да не казвам. Преди са се превърне то даже не е жилищен квартал. Вие ходите защитавате природата и зеленината. А ето го нагледния пример, който всеки вижда. Златни пясъци е презастроен и не ми казвайте, че нямате отношение. Тава трябва да го чуят и младите. Спомняте ли си бариерите на Златни пясъци? Те до комплекса не допускаха. Къде е този двоен стандарт в логика и морал? Истински натежава.

Не става ясно кой продал Алея Първа на ТИМ. А вие години наред трупате актив, скачайки на това. Как да го разбирам. Младите трябва да го знаят. Мога 3 часа да ви говоря. Вашият местен лидер е собственик на фирмата, продала „Лазурен бряг“, тези активи, които хората знаят като Алея първа, на ТИМ.

Аналогична ви е позицията за Морската градина и движението. Това нагаждане могат да го правят хора, които нямат такава предистория. Когато говорим за приватизация в крайна сметка имаме бюджет приет с програма за управление. Вие апелирате към работа, аз също.

Вашата работа се свежда да хвърлите една две бомби преди сесията и с това сте си изпълнили задачата. В един период, в който сме изправени пред изключителни предизвикателства, свързани с коронавируса, тези трудни периоди, които успяхме да преодолеем“, каза Портних.

„Не мога да се съглася, когато има чисто манипулативни декларации, които се опитват да внушат, но не могат да обяснят предисторията.С колегите ще продължим с детайлни справки.

Дължите го на хората в групата за Морската градина“, посочи Портних.