Кикбокс: Световният шампион Сашо Петров става професионалист

Варненецът би на финала в Белград с извадено рамо
Последните секунди му се сторили като години

Варненският кикбоксьор Александър Петров се насочва към професионалния ринг. От догодина състезателят на клуб Джет отива в софийския Икен, за да продължи кариерата си на най-високо равнище.
През миналия месец 24-годишният спортист записа най-големия си успех, като стана световен шампион в стил К1. Мондиалът се проведе в сръбската столица Белград, а преди него варненецът трябваше да сваля почти 10 килограма, за да участва в категория до 81. След като печели мачовете си с беларусин, турчин и руснак, идва сблъсък за титлата срещу полски кикбоксьор. Петров мачка своя съперник, но 40-50 секунди преди края при размяна на удари с опонента си вади рамото на дясната си ръка. „В оставащото време не можех да боравя и с лявата си ръка, тъй като с нея придържах дясната. Наложи се до края на мача да се браня с шутове и бягане наляво-надясно. Тези 40-50 секунди ми се сториха дълги като години. Това е най-големият ми успех, тъй като е на най-тежкият правилник на К1 и в една от най-тежките категории при мъжете. Тя е една от най-бързите и всички удрят тежко“, заяви за „Народно дело Седмицата“ варненският състезател.

30_01_02
Той влиза в залата още на 14 години, а на 18 отива в София, за да учи в Националната спортна академия. Следва една година на професионалния ринг в Германия, където има 7 победи в 10 мача. В момента треньор му е Красимир Кирилов, на когото дължи изключително много за успехите в кариерата си. А те не са един и два. Освен че е многократен републикански първенец, Сашо е два пъти шампион на Балканите, а от месец е и на световния връх.
В момента цел №1 пред боеца е да възстанови ръката си. Освен че е с извадено рамо, между китката и кокалчетата на ръката си има травма – старо счупване и износена става. Първо ще опита да се лекува с инжекции, но ако това не стане, ще му се наложи да се подложи на операция.
Очаква първия си мач при професионалистите да е през лятото, а иначе се е е прицелил в европейското при аматьорите, което ще е следващия октомври.
Александър Петров мечтае един ден кикбоксът да стане олимпийски спорт, за да може да се пробва за медал на най-големия спортен форум на планетата.