Качествен волейбол във Варна и през 2019 г.

 

 

Варненската публика ще може да гледа качествен волейбол и през 2019 г. Българската федерация за пореден път показа, че националният ни отбор и феновете в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта са неразривно свързани и насрочи една от групите за Лигата на нациите догодина именно за морската столица.

Страната ни остава отбор „претендент“ заедно с Австралия, Канада и Португалия. Ядрото на турнира се запазва – Бразилия, Италия, САЩ, Китай, Сърбия, Франция, Аржентина, Иран, Полша, Германия, Япония и Русия. В следващите 4 години на надпреварата тези 12 основни отбора няма да могат да изпаднат от първото ниво на турнира независимо от мястото си в крайното класиране. За сметка на това четирите претенденти са заплашени от изпадане през всеки един от сезоните. Форматът на Волейболната Лига на Нациите (ВЛН) се запазва, като ще има пет седмици предварителен кръг, в който всеки отбор ще играе 15 мача – всеки срещу всеки на отделни турнири, след което шестте най-добри тима в общото класиране ще играят на финална шестица. Всяка страна ще бъде домакин на поне един турнир, а някои ще приемат по два.

Така „трикольорите“ ще започнат участието си с турнир в Аржентина, където ще играят с домакините, новият член на Лигата Португалия и Канада. Турнирът ще бъде в уикенда 31 май – 2 юни. Следващата седмица България ще пътува до Китай, където ще играе с домакините, Франция и световния шампион Полша. Следва домакинство на турнира в Група 10, който ще се играе в зала „Конгресна“ във Варна, където „лъвовете“ ще примерят сили с Япония, Австралия и Италия. В 4-ия уикенд България ще играе в Бразилия срещу „Селесао“, Германия и победителя от Лигата през 2018-а Русия. В последния състезателен уикенд България ще бъде домакин на втори турнир, този път в зала „Колодрума“ в Пловдив, където ще посрещне САЩ, Сърбия и Иран. Точните дати и програма на съответните турнири ще станат ясни по-късно.

Финалната шестица на волейболната Лига на нациите ще бъде между 10 и 14 юли в САЩ.

 

 

Двореца може да приеме мач на Тервел Пулев

 

Варна може да приеме боксова гала вечер през лятото на 2019 г. Това обяви в интервю пред БНТ Кубрат Пулев. Той бе в основата на организацията на галата в София преди седмица, когато заедно с брат му спечелиха мачовете си пред пълните трибуни на зала „Арена Армеец“. Именно на Тервел Пулев предстои защита на титлата на Европейския съюз и батко му каза, че може това да стане във Варна или Бургас.

„Говорили сме с телевизиите, те са ОК за организирането на още 2-3 боксови гали у нас. Лятото може и във Варна, може и в Бургас. София не е България. За нас е хубаво да е във всеки едни град. Видяхте, че и в Пловдив се строи зала, и в Бургас. Във Варна има една прекрасна, красива зала, която, макар и стара, все още е красива и много приятна“, каза Кобрата, който заедно с промоутъра си Ивайло Гоцев бяха в основата на организацията в София.

Той разкри, че се надява да има мач с Антъни Джошуа в края на 2019 г., но преди това ще проведе поне 1-2 срещи. „Всичко е въпрос на договорка. Той има още няколко титли, които трябва да защити, във различни федерации са. Чакаме решението на IBF, където аз съм основен претендент. Може би ще е в края на следващата година. До тогава ще направя 1-2 мача, които ще видим къде и кога ще са. Няма яснота с кого. Тепърва ми предстои лека почивка, след което ще договаряме накъде да поемем. Моят следващ мач няма как да е в България“, коментира Пулев.