Като в Сингапур: Плашим с глоби пияни компании и собственици на кучета

Тежки глоби ще въведе Община Варна за употреба на алкохол и пушене на детските площадки, както и за разхождане на кучета в дворовете на учебни и здравни заведения, както и на плажа. Санкциите, които се въвеждат по искане на съветничката от ГЕРБ Марица Гърдева, бяха подкрепени от комисията по обществен ред с малка корекция и ще бъдат гласувани окончателно тази седмица.
Всеки от компания, която използва детска площадка за пиене на алкохол и пушене, може да отнесе глоба от 300  до 500 лева. Ако го хванат в същото нарушение, санкцията може да стигне до 1000 лв. За разхождане на куче в училище, детска градина или ясла, в болница или на плажа, първоначалната глоба е от 100 до 300 лв. След корекция, предложена от опозицията и от дясно, и от ляво, беше решено за второ провинение санкцията да е до 500 лв.
Съветниците от десницата Григор Григоров и Кирил Георгиев повдигнаха въпроса за размера на санкциите, който трябва  да е реален, защото иначе няма да бъдат събрани.  Вносителката Марица Гърдева обаче беше категорична, че те трябва да са високи, за да имат респектиращ ефекти и никой да не прави нарушения. Тя даде пример със Сингапур, където глобата за хвърлена дъвка на улицата е 500 долара и това се разпространява като информация до всички, които пътуват дотам. „Е, ние Сингапур ли сме?!“, репликира я Григоров.
Друг неясен момент се оказа доказването на това, че даден нарушител е употребявал алкохол на детска  площадка. Съветници питаха дали за целта ще се използва дрегер, като предупредиха, че когато става въпрос за големи суми, актовете ще се обжалват в съда и може да бъдат отхвърлени. От общинската администрация обясниха, че полицаи, съставили акта, както и свидетели на подписването му могат да дадат показания при евентуално дело. Те също така дадоха да се разбере, че плащането на съставения акт не може да бъде избегнато. Новите промени ще подпомогнат много работата на контролните органи, защото до момента е имало празноти по тези въпроси в Наредбата за обществения ред на Община Варна.
„За мен е най-важно да стане ясна неизбежността на санкцията“, коментира общинският съветник от  БСП Христо Боев, който също подкрепи въвеждането на глобите.