Кампания на БЧК – Варна: Дари кръв, вземи билет за червенокръсткитe филми

 

Броени дни остават до старта на XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми, който ще се проведе от 12 до 15 октомври под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова. Форумът ще събере на 6 сцени във Варна и Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ стотици игрални и документални ленти от шест континента, сред които култови заглавия, отнесли престижни награди от международни фестивали.
Тази есен Червенокръсткият фестивал положи началото на уникален социален експеримент, целящ да подпомогне проблема с нарастващия недостиг на кръводаряване в България. Кампанията „Дари кръв, вземи билет“ предвижда всеки кръводарител да получи безплатен билет за някоя от най-касовите прожекции в рамките на фестивала, както и едноседмичен пропуск за паралелната програма на форума.
Акциите по кръводаряване продължават на 30 септември в Районния център по трансфузионна хематология и на 9 и 10 октомври – в ректората на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна. Всички, които се включат в хуманната инициатива, ще бъдат сред малцината киномани, които ще могат да видят един от емблематичните филми от фестивалната програма – „Диванът на Сталин“ (Франция, Португалия, 2016 г. ) с Жерар Депардийо, последния филм на Анджей Вайда „Остатъчни образи“ (Полша,2016 г.) или „Фортуната“ (Италия, 2017 г.), отличен с наградата за най-добра женска роля, в лицето на актрисата Жасмин Тринка, на тазгодишния фестивал в Кан.
XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми ще премине под мотото „Агресия –Хуманност – Кино“. Фестът е със състезателен характер, като участващите филми се конкурират за наградите в категориите:
1) Филми на Червения кръст и Червения полумесец, които отразяват дейността на дружествата по целия свят;
2) Документални и здравни филми от тематичните области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права, бедствия;
3) Игрални филми с обща хуманна насоченост.
Състезателната програма е подбрана от селекционна комисия с председател проф. д-р Темелко Темелков сред рекордните 1890 филма от 107 държави. Международното жури, което ще оценява заглавията, е в състав: председател – режисьорът Бепе Чино (Италия) и членове – Арман Пеккая (Турция), Карла Ронга (Италия), доц. Емануела Мутафова (България) и Павел Васев (България).