Как се изработват диамантени гоблени и защо това е едно от най-предпочитаните занимания за свободното време

Защо много почитатели на ръкоделието предпочитат изработването на диамантени гобленипред всеки друг вид? Най-вероятно защото мънистата добавят великолепна текстура към всеки продукт, украсявайки го и придавайки блясък и обем на творбата.

Не е изненадващо, че все повече хора искат да се научат как да борявят с мъниста. Освен това, ако вече сте запознати с различни техники за този вид ръкоделие, тогава няма да е толкова трудно.

 За разлика от бродирането, изработката на диамантени гоблени изисква по-малко усилия и време, а резултатът е брилянтен!

Процесът на полагане е прост и не изисква много опит, а крайният резултат е наистина впечатляващ.

Какво представлява тази техника?

Изработката на диамантени гоблени използва техника, при която изображението е изложено с лъскави акрилни кристали. Състои се в залепването им върху шаблон, покрит с лепилна основа.

Платното е разделено на клетки със символи, които показват цветът, която трябва да бъде залепена там. Декодирането на символиката се намира в полетата на платното или в специална инструкция, приложена към комплекта. Изучаването на този вид ръкоделие е достъпно дори за деца. Между другото, именно децата са най-големите фенове и са истински щастливи да изработват диамантени гоблени с цветни, искрящи кристали.

В комплектите има снимки на пълни и частични изчисления. 

Производителите предлагат комплекти за изработка на диамантени гоблени с модели и инструменти за работа. Изображението е отпечатано върху специално платно, изработено от здрава, леко гумирана материя. Отгоре е покрита с лепилна основа, наподобяваща двустранна лента, върху която трябва да залепите диамантена мозайка върху платно. Той е защитен със специален слой гладка хартия.

Сред инструментите за работа на потребителя се предлагат:

Тава за кристали с оребрено дъно. С помощта на тези изпъкнали надлъжни ленти, когато леко разклатите тавата, камъните се обръщат на правилната страна и се подреждат в редове.

Специален стилус с кух край, който се използва за преместване на кристалите. За да направите това, в куха тръба се поставя специална силиконова маса, с която камъчето се улавя и се поставя върху изображението. Някои стилуси се предлагат с приставки за три, пет или повече кристали. С тяхна помощ е удобно да се поставят големи площи от един и същи цвят.

Всеки комплект идва с малка подложка за лепило в целофан. Необходимо е за захващане на камъка и писалката. Адхезивната маса се притиска с кухата част на инструмента. Тя навлиза в кухината на инструмента и остава там. След известно време спира да залепва, след което може лесно да се отстрани, например с клечка за зъби или друг тънък, остър предмет. И отново трябва да се вземе нова лепкава маса.

Друг инструмент са пинцетите. С тях е много удобно да хващат кристалите и да се преместят върху диаграмата.

Някои комплекти за диамантени гоблени идват със специално отделно декодиране на схемата с лепило, което се предполага, че се използва в случай на загуба на лепкавост на мрежата. То показва броя на цветовете в изображението, тяхното обозначение на диаграмата и на опаковките с камъчета.

Камъчетата могат да бъдат в запечатани торбички или в чантички с цип. Вторият вариант е много по-удобен, тъй като можете да изсипете малко количество камъни и да затворите, като запазите останалите камъни непокътнати.

Както вече стана ясно, комплектът за диамантени гоблени съдържа всичко необходимо, за да сътворите страхотно произведение на изкуството. Това е доста прецизен процес, но е по-лесен от бродирането или рисуването на картина.

Творческият процес по изработването на красиви гоблени ще ви донесе много ползи. На първо място той успокоява нервната система и помага на хората да се съсредоточат. По този начин всички грижи биват изтиквани на заден план и мозъкът успешно си почива. Освен това, изработвайки диамантени гоблени, ще повишите своята сръчност и не на последно място – ще разполагате с чудесен подарък за някой от вашите близки!

  • публикация