Как да избирате страхотни интериорни врати в 7 лесни стъпки

Много собственици на жилища прекарват безброй часове и влагат много енергия, за да декорират домовете си. Стените им са безупречни, мебелите се вписват идеално в естетиката на дизайна им, а цветовите схеми са плавни и сложно вплетени във всяка нишка на тяхното пространство.

Но какво да кажем за вратите? В толкова много домове интериорните врати често са недоизпипани и подценени.

Не е достатъчно просто да хвърлите нов слой боя върху олющена и износена врата и да забравите, че съществуват. Вратите се използват много, така че заслужават малко повече внимание.

7 фактора, които трябва да имате предвид при избора на интериорна врата

Не винаги е толкова просто, колкото да затворите очи и сляпо да изберете нещо от железарския магазин. От материала през цветовата схема до стила на вратата, има много променливи, които собствениците трябва да имат предвид при избора на интериорни врати.

1. Материал

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е вида на материала, използван за направата на вратата. Това може да е лесен избор, тъй като някои собственици на жилища може вече да имат материални предпочитания. Някои обаче може да останат и да се почесват по главите, защото има толкова много налични опции и изборът не е лесен.

Дърво

Дървото е превъзходен вариант, който често се използва за интериорни врати. Дървените врати могат да бъдат сложно проектирани, оцветени или боядисани, за да се впишат във всяка цветова схема или естетика. Те също така са дълготрайни, не допринасят за студ или топлина и като допълнителен бонус са отлични шумозаглушители.

MDF

MDF (плочи от влакна със средна плътност) е друга фантастична опция, която собствениците на жилища трябва да обмислят. MDF е по-рентабилен от дървото. Материалът е гладък и без несъвършенства, което улеснява боядисването и проектирането, и не се цепи или напуква като дърво, така че няма да се налага да се тревожите за досадни трески или грозни повреди.

2. Куха сърцевина срещу твърда сърцевина

Вратите с куха сърцевина са по-достъпни и леки от алтернативата с твърда сърцевина. Това прави тези врати привлекателна опция за предприемачи, собственици на жилища и дизайнери с ограничен бюджет, а поради своята лека природа те са по-лесни и за инсталиране.

От друга страна, вратите с плътна сърцевина са по-добри за изолация и звукоизолация. Освен това е по-малко вероятно да се повредят и имат по-луксозен вид и усещане от вратите с куха сърцевина.

3. Цвят

Когато избирате интериорна врата, най-добре е да изберете цвета, който отговаря на естетиката на вашия дизайн. За щастие, вратите се предлагат в много различни цветове. Дори и да не можете да намерите идеалното съвпадение, повечето врати могат да бъдат боядисани или оцветени във всеки цвят, който желаете.

4. Хардуерни стилове

Избирането на правилната дръжка и обков е от решаващо значение за цялостния дизайн и външен вид на една интериорна врата. Кой материал и кои цветове са подходящи за обкова на вашата врата? Искате ли врата с ключалки? Ако е така, какъв вид брави бихте искали да използвате (резета, верижни брави, катинари, ръчни лостове и т.н.)? Има много начини да персонализирате хардуерния стил на вашата врата, така че отделете време и обмислете всяка опция.

5. Оформление на панела

Има безброй вариации на панелното оформление, от един панел до осем панела, подредени в две колони, и всичко между тях. Панелите могат да бъдат дъгообразни, квадратни, радиусни или извити. Освен това можете да персонализирате дълбочината на панелите, формата на скосяванията и броя на ръбовете. Има безкрайни възможности.

6. Окачена врата срещу врата от плочи

Предварително окачена врата идва предварително прикрепена към тристранна рамка на врата. Това е нещо като „пълен пакет“, изискващ по-малко работа от вратата с плочи. Вратата с плочи, от друга страна, не винаги идва с рамка на вратата. Вие носите отговорност за окачването и монтажа. В този случай вие плащате за удобство.

7. Предварително пробити хардуерни спецификации

Подобно на съображението за предварително окачена срещу врата с плоча, можете също да закупите врати, които имат предварително пробити хардуерни спецификации. Това намалява усилието, необходимо за монтажа. Когато купувате предварително пробит хардуер, това е просто едно нещо по-малко, което трябва да направите сами.

В заключение ще кажем, че на пазара има огромно разнообразие на всякакви видове врати, в това число някои по-специфични модели като влагоустойчиви врати за баня и пожароустойчиви врати. Какво ще изберете да закупите за своя дом зависи изцяло от вашите лични предпочитания, бюджет и нужди.

За автора: Николай Стоянов е SEO експерт, които предлага професионалната услуга оптимизация на сайт от 2008 г. Неговата SEO агенция Lilacor.com е сред водещите дигитални агенции в София и страната.

  • публикация