Йордан Атанасов се оттегля от автомобилния спорт

Навигаторът му Ангел Башкехайов продължава кариерата си
Клуб АРТ рейсинг може да бъде закрит, ако няма пилоти

Варненският автомобилен състезател Йордан Атанасов обяви, че прекратява кариерата си. Пилотът прави това след силен сезон, в който заедно с навигатора си Ангел Башкехайов завършиха втори в Българския рали шампионат. Данчо се оттегля след победа, тъй като спечели последното състезание за сезона – рали „Стари столици“.
„Причините са, че не можем да се отдадем на сто процента на автомобилния спорт. За да участваш в дадено състезание и да спечелиш нещо от него, ти трябва да се отдадеш на сто процента. Било то на настройки на колата, тренировки и т.н. – време, което ние вече нямаме. Подхванали сме доста неща в личен план, които трябва да развиваме, и както казах – за да имаш успехи, ти трябва да се отдадеш на този спорт, а ние нямаме такова време. Ние не сме екипаж, който ходи само заради участията. Не – ние искаме да сме на стълбичката всеки път“, каза Данчо пред радио „Варна“.
„Въпреки любовта към спорта, това, че се отказваме, не значи, че няма да бъдем покрай автомобилизма. Ще бъдем под някаква форма, да помагаме. Радостното е, че настъпва едно младо поколение, което ще поеме щафетата. Дано да намерят финансиране и да участват на повече състезания, защото това ще е голям опит за тях“, коментира още той.
Неговият навигатор Ангел Башкехайов няма да се оттегля, а продължава с автомобилизма. Клубът на Атанасов – АРТ рейсинг, обаче може би ще бъде закрит. „Не мога да кажа дали ще съществува. Ако има пилоти, които искат да карат към клуба, ще му продължим дейността. Ако няма – ще го закрием. Башкехайов ще продължава да си е навигатор. Боян Безус мисля, че също спира, но това той трябва да го каже“, разкри Атанасов.
Той призна, че всяко едно състезание тази година е било много важно. „На рали „България“ постигнахме сериозен успех, на рали „Твърдица“ бяхме трети в генералното, на рали „Сливен“ имахме технически проблем, заради който отпаднахме, на тежкото състезание рали „Сърбия“ станахме втори, и най-силното ни постижение реално е първото място на рали „Стари столици“. То си ми е едно от любимите състезания. Чувствам го като домашно, тъй като е тук близо – до Шумен. Водихме в генералното по едно време. Така се случи, че на рали „България“ конкурентите ни отпаднаха, имахме добро класиране, с точките дръпнахме напред. Конкурентите ни карат този автомобил от доста години и го познават добре, а аз за първи път тази година карах такъв и трябваше да се нагаждам бързо. Сега тази кола ще я реализираме напълно и ще я даваме под наем догодина. Има сериозен потенциал – за титла“, коментира варненският пилот.
Според него нивото на Българския рали шампионат в последните години е спаднало доста надолу. Той и колегите му от АРТ рейсинг са искали са върнат интереса, да събудят рекламодателите, но са видели, че това няма как да стане.
„Ще ми липсва автомобилният спорт, но ще остана под друга форма“, завърши Атанасов, който започва кариерата си през 1997 г. на легендарното рали „Албена“ с навигатор Добромир Филипов.

Сериозни успехи за ЧАР-ДКС в Бургас

29_2

Завърши четвъртият държавен турнир по художествена гимнастика за ансамбли „Морски бриз“ в Бургас. Организатор на състезанието бе клуб Олимпия `74 (Бс) с подкрепата на общината. Зала „Младост“ в града събра гимнастички от осем клуба в страната в три категории – девойки младша възраст, девойки старша възраст и жени. Титлата при жените грабна ансамбълът на ЧАР-ДКС-Варна в състав Мария Стилиянова, Елина Стоянова, Габриела Бахчеванова, Диляна Драгнева и Елеонора Балинова. Треньор на варненки е Таня Иванова. Сребърните медали спечели ансамбълът на Берое (Стара Загора), а бронзът остана за Черноморец (Бургас).
При девойките старша възраст златните медали завоюваха отново представителките на ЧАР-ДКС в състав Звезда Игнатова, Михаела Вълчанова, Анна Келман, Никол Петрова и Ромина Янева с треньор Дарина Кирякова. Сребърните медали спечели Черноморец, а бронзът отиде при Берое. При най-малките купата грабна ансамбълът на Черноморец.
Съдия бе Филипа Филипова, главен треньор на клуб ЧАР-ДКС.