История с продължение: Семейството на баба Костадинка може да остане без дом

Историята на баба Костадинка, която трогна цяла България с картините си, които продава сама до пазар „Чаталджа“, за да помогне на семейството си, получи продължение през миналата седмица. „Народно дело Седмицата“ публикува разказа за нея, който обиколи като мълния социалната мрежа фейсбук и електронните медии.
Това е история за едни наивни възрастни хора, които са имали добър живот, дребен бизнес и хубава къща. Те обаче са изправени пред възможността да останат без дом. Това разказа в писмо до редакцията ни Нина Добрева, която организира кампания в помощ на възрастната художничка и семейството й.
Някога са имали къща, която дават за строеж срещу обезщетение и получават 2 апартамента. Имат и малка книжарничка, която им е основен доход. „Внукът им купува вила с ипотечен кредит. За жалост книжарничката вече не е толкова оборотна и фалират. Решават да продадат единия апартамент и с парите да направят оранжерия. Продават го уж на брокер с клиент, които се оказват измамници и срещу подписите им всичко изчезва… Имат нужда от пари, имат кредит и се стига до заем от лихвар, на когото прехвърлят другото си жилище, а той щял да им го върне, когато върнат заема към него. Заемите им към банки и бързи кредити растат, апартаментите им вече не са техни, водят се дела, но без успех. Синът им не може вече да плаща ипотеката на вилата, където всички живеят, и тя е обявена за продан от съдия-изпълнител“, разказва в писмото си Нина Добрева.
Даниела, внучката на Костадинка, е със сериозно психично заболяване и пие скъпи лекарства, тя има и деца. Внукът на Костадинка също има две малки деца и живее на квартира, а заплатата му е мизерна. Всички са със запори и общо парите, които получават, са към 500 лв. на месец от инвалидни пенсии.
„Разчитат на картините на баба Костадинка, за да имат хляб. Съвсем скоро всички те ще останат без дом. Това е история за един хубав някога живот, погубен от наивност и от липса на закони в защита на възрастните хора“, добавя Добрева.
Румяна, дъщерята на Костадинка, е писала писмо до Мая Манолова, в което предава драмата на семейството.
Ако имате желание да им изпратите някаква помощ, можете да го направите единствено по „Еконт“ поради запорите им. До Румяна Василева Кротева – 0898 259 907, Варна, „Еконт“, офис „Чаталджа“.