Историята на армията ни оживя на парада за Гергьовден

В красив общоградски празник се превърна честването на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Стотици, а може би хиляди варненци излязоха на Гергьовден, за да видят марша на представителните части пред Катедралата.

3 - Parad3
По традиция Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поръси със светена вода бойните знамена на формирования от Варненския гарнизон. Атмосферата се допълваше прекрасно от представителния духов оркестър на ВМС. Честванията по повод празника продължиха с шествие до Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война.

3 - Parad2
Може би най-приятната и интересна част от парада беше присъствието на млади, а и не толкова ентусиасти, пресъздаващи с костюми и старо оръжие историята на Българската армия.
Сред тях се отличиха ученици от училищата „Ангел Кънчев“ и „Найден Геров“, участници в проекта „Войската българска – от Аспарух до наши дни. Оживяла приказка за българския воин“.
В историческата ретроспекция на Българската армия взеха участие коне и ездачи от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол, и Конна база „Борисови“ от с. Любен Каравелово, група, работеща по проекта „Българският средновековен костюм“, комитет „Крум Страшний“ и Военен клуб град Шумен, клуб „Миноносец „Дръзки“.

3 - Parad 5